Vučić: Htio sam do Kotora, ali moram za Njujork da ih zaboli glava!

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem.

Varhelji je kazao da mu je uvijek drago kada dođe u Srbiju i da je srećan što može da vidi plodove zajedničkog rada u proteklih pet godina.

– Nadam se da će sledeća komisija vidjeti Srbiju u Evropskoj Uniji, da će se pridružiti do kraja mandata, jer mene je jasno da će naredna komisija morati da bude komisija proširenja. Naredna komisija će morati sav napor i rad da usmjeri na nove članice Unije, jer jasno je šta je članstvo donijelo centralnoj i istočnoj Evropi i veoma smo ponosni na temeljne duboke promene i transformacije privreda i društava zemalja-članica. Dakle, sada mi pravimo sve alate, spremamo zamajac, kako bi naredna komisija mogla da donese rezultate – rekao je Varhelji.

Vučić je rekao da je zahvalan na posjeti i energiji koju Varhelji ulaže.

– Ja se nadam da ono što je s pravom zamjerio Varheji, a to je naša neusaglašenost sa njihovom spoljnom politikom, ne bude smetnja, sasvim sam siguran da ćemo otvoriti treći klaster mnogo novih poglavlja i da ćemo se približiti otvaranju gotovo svih poglavlja do kraja godine. To bi bio veliki zamajac, veliki pomak napred. Nismo mi baš savršeni da možemo da ispunimo sve što se od nas traži, ono što kažemo da ćemo da ispunimo, to ćemo da ispunimo – kazao je Vučić.

On je izjavio je da će sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija povodom nacrta rezolucije o Srebrenici, a prije toga i Savjeta bezbjednosti biti u srijedu, 15. maja.

– Hvala vam na preciznim riječima oko nepotrebnosti postojanja kolektive krivice, umijećemo to da pamtimo. Imam jednu lošu vijest za mene i vas, mislio sam da ću doći u Kotor, ali ću najvjerovatnije morati da idem na sjednicu Savjeta bezbjednosti, a to će biti u srijedu. Idem najvjerovatnije večeras u Njujork. Pružiću im odgovor kakav zaslužuju- kazao je Vučić i dodao:

– Mi smo se spremili za Kotorsku sesiju, ja sam razgovarao sa svim ljudima iz Brisela po tom pitanju, bio spreman i radovao se odlasku u Kotor. Ovako, neću ići ja, ali će ići premijer Vučević, ukoliko je ova vijest istinita. Ići će premijer Vučević, Marko Đurić i Tanja Miščević. Tako da, mi idemo sa najvećim timom u Njujork da bismo pokazali ozbiljnost, odgovornost i da bismo pokazali koliko nam je stalo da ovdje uradimo najbolji mogući posao. I kada mi kažemo da ćemo nešto da uradimo, mi ćemo to da uradimo. Kao što sam obećao, mnogo će da boli glava od svega što ću da radim u Njujorku, boljeće ih glava, kao što nas boli i srce i duša za ono što oni nama rade sa ovim rezolucijama. Ono što je obećano, biće ispunjeno. I u jednom i u drugom slučaju – podvukao je on.

O susretu sa Olenom Zelenski: Imam zadatak i obavezu da molim da Ukrajina bude na našoj strani u SE i UN

Nisam ni ruski plaćenik, ni evropski, ni američki, radim samo za Srbiju i borim se za Srbiju, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle pisanja pojedinih opozicionih medija da je „beskičmenjak“ zato što je u Beogradu primio suprugu predsjednika Ukrajine Olenu Zelenski

„Prije tri dana u ovoj zemlji je bio predsjednik Narodne Republike Kine, Si. Ti isti su pisali – Vučić kuva žabu kako bi obavijestio narod da Srbija neće da bude na evropskom putu. I to su im bili glavni naslovi. Ja sam ćutao iz pristojnosti, riječ nisam rekao. Ugostio sam našeg dragog gosta iz Kine, ćutao, bavio se državnim pitanjima, državnim stvarima. Molio sam za fabrike da dođu u Srbiju, molio da uposlimo ljude i borio se za svoju zemlju“, rekao je Vučić.

On je dodao da su danas u Beogradu bili ministar spoljnih poslova Ukrajine i Olena Zelenski.

„A šta vi u stvari hoćete od mene? Od svog predsjednika? Šta u stvari želite od mene? Da ne razgovaram sa zemljom od 40 miliona stanovnika, koja nikad ništa nažao Srbiji nije uradila, koja nije priznala Kosovo. A pritom imam zadatak i obavezu koju ste mi vi dali – da ih molim da ne budu na drugoj strani povodom Savjeta Evrope u Strazburu ili gdje god i  da ne budu protiv nas i u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija“, rekao je Vučić.

On je dodao da je sa njima danas razgovarao o ekonomskom forumu koji treba da se organizuje u Beogradu, kao i kako da se privuku ukrajinski biznismeni i obrnuto.

„Šta je u tome loše? Zbog toga nemam kičmu? A sjutra kad budem govorio ili prekosjutra o tome, i to na ruskom jeziku, kako se vrši revizija istorijskih činjenica… Sad neću moći zbog Njujorka, pa ću to da ostavim, trebalo je 15-og, jer su tad završene borbe. Hoćete tad da mi kažete da sam ruski plaćenik?“, upitao je Vučić.

Poručio je potom da nije ni ruski plaćenik, ni evropski, ni američki.

„Radim samo za Srbiju. I borim se za Srbiju. I to što sad govorim, govorim u polumagnovenju, jer su mi misli već u Njujorku“, naveo je Vučić.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare