Марко Ковачевић : Српски народ је фактор мира и стабилности на Балкану!

Садашњи сазив Парламента дао је кључан допринос када су у питању реформе које су се десиле у Црној Гори иако је то заједничка синергија рада Владе и Парламента, казао је посланик Нове српске демократије и предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић, гостујући на Српској РТВ. 

Он је у емисији „Са Српском у центар“ казао да је осамнаест година од референдума и независности Црне Горе, данас политичка клима знатно боља.

,,Српски политички фактор дао је значајан допринос када је у питању стварање функционалног система. Парламентарна већина је настала на оним темама и циљевима  који нас спајају, а не на оним који нас удаљавају. Показали смо да можемо да дјелујемо ефикасно и да рјешавамо бројне пробелеме. Српски народ у Црној Гори је поправио свој положај данас и ми смо у стању да ово друштво учинимо бољим, али и да наставимо да поправљамо положај нашег народа у друштву”, додаје Ковачевић.

Поручује да “за разлику од 2006 године за вријеме владавине Мила Ђукановића, када смо имали скоро па приватну државу,  и када је темељ те државе било анти-српско дјеловање, данас смо ипак дошли у ситуацију да имамо различите политичке структуре, које се различито опредељују у односу на разна политичка питања”.  

Поручује да данас, поред предсједника општина имамо и предсједника Скупштине који долази из српске странке. 

,,Видимо и матуранте који пјевају пјесме које би они радо забранили, тако да се показало да систем није успио да сломи дух нашег народа и да га индоктринише“, казао је Ковачевић.

Говорећи о предложеној резолуцији о Сребреници, Ковачевић је истакао да она  не погађа само српски народ већ читав регион. 

,,Да би наш регион напредовао потребна је сарадња међу државама и међу народима. Међутим, када видите да неко ствари поставља на начин да са највећим народом у региону, српским народом, свађа друге народе, то у ствари значи да ће неко увијек са стране да одлучује и да се пита са нама. То су ствари које сви заједно треба да избјегнемо. Ми желимо да градимо партнерство са западним земљама и желимо чланство у Европску унуији, али исто тако желимо и да се питамо сами са собом и онда када уређујемо наше односе са другим државама и народима у нашем региону”, истакао је Ковачевић гостујући на Српској РТВ.

Он подсјећа да је претходним рату у бившој Југославији било са свих страна жртава, злочинаца, депортација…

,,Све оно што на жалост прати један такав рат какав је био и грађански рат у Босни и Хрецеговини. Отварати та питања, издвајати само један злочин и у односу на њега дјеловати је нешто што отвара свима ране. И онима којима су најближи страдали у Сребреници и онима којима су најближи страдали на другим мјестима и које вјероватно повређује чињеница да се данас тих жртава нико не сјећа”, рекао је предсједник Општине Никшић.

Сматра да ће вријеме и историја показати шта су разлози предлагања Резолуције.

,,На нама је као српском народу да се томе одупремо у оној мјери којој можемо, а највећу одговорност има Србија, као држава у којој живи највећи број наших сународника. Ми припадници српског народа у другим државама, треба да се консолидујемо и видимо шта су интереси нашег народа и наше заједнице у оквиру те државе, а међу тим интересима јесу свакако и добри односи са Србијом“, додаје Ковачевић.

Поручује да, за разлику од 2012. године када је од нас тражено да се изјаснимо о Сребреници да би смо преузели власт у Никшићу, данас то нико не тражи. 

,,Данас су се ипак легитимисале те политике које ми заступамо, а које би раније биле проглашене за „јерес“ и нисте имали практично прилику да будете заступљени у јавном животу ако тако нешто мислите”, казао је Ковачевић.

У односу на предложену Резолуцију  о Јасеновцу, како додаје, која ће се ускоро наћи пред посланицима, видимо коме су заиста важне жртве, да им се ода почаст и осуде злочинци, а коме све те теме служе за дневно политичка поткусуривања. 

,,Видјели сте да су из ДПС-а згранути на предложену Резолуцију и говоре да ћемо покварити односе са комшијама и угрозити ЕУ пут Црне Горе, а не обазиру се на жртве и нестаје емпатија какву показују када је у питању Резолуција о Сребреници. То само показује да је у њиховој бити анти-српско дјеловање и да они у суштини и не поштују жртве које су страдале у грађанском рату на простору БиХ”,  казао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је Општина Никшић ове године обиљежила 22. април као дан сјећања на жртве геноцида у Јасеновцу и НДХ, кроз сарадњу за Музејем жртава геноцида из Београда и Дејаном Ристићем, који је сада министар за информисање у влади Србије.

Након три године које је провео на челу Општине Никшић, Ковачевић је оцијенио да су резултати сјајни, упркос бројним опструкцијама на које су наишли.

„Први проблем и опструкција са којом смо се сусрели, када сам дошао на мјесто предсједника, јесте да смо тада на рачуну Општине имали свега милион ипо евра и то је било довољно за свега двије до три плате. Данас на рачуну имамо преко седађ милиона евра и стабилне финансије. У претходне три године смањили смо незапосленост за 42 одсто и око пет хиљада наших суграђана је добило посао. Када смо дошли на власт у Никшићу је било око 16.000 незапослених и могу да ни њих нисмо заборавили и треба да радимо још више, казао је Ковачевић на Српској РТВ.

Емисију ,,Са Српском у центар” пратите уживо сваког радног дана од 13-15 часова на каналима Српске телевизије, таласима Српског радија, на порталу и ју тјуб каналу.

У репризном термину емисију можете гледати на каналима Српске телевизије од 20: 30 часова као и на таласима Српског радија од 21: 30 а можете је наћи и на порталу као и на ју тјуб страници.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare