Maja Vukićević poslala poruku iz savjeta Evrope: Ostajem vjerna svojim ideološkim uvjerenjima i političkim principima!

Kao što sam ranije najavila glasaću protiv, jer bi prijem Kosova* bio ozbiljan presedan. Istina je da sam od momenta od kad je objavljeno da ću glasati protiv, meta napada koji dolaze sa Kosova*, ali nažalost i od strane manjeg dijela podržavalaca Demokratske partije socijalista.

Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE) održaće danas, 27. marta, raspravu o prijavi Kosova za članstvo u toj panevropskoj organizaciji, kao i glasanje o usvajanju izvještaja glavne izvjestiteljke za prijem samoproglašenog Kosova* Dore Bakojani.

Pitanje prijema južne srpske pokrajine u Savjet Evrope ponovo je aktuelizovano poslednjih nedelja, pošto su privremene institucije u Prištini posle osam godina ignorisanja odluke tamošnjeg Ustavnog suda zatražile da se srpskom pravoslavnom manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje, čime je ispunjen tek jedan od tri glavna zahtjeva, ali se u javnosti istovremeno tumači i kao krucijalni preduslov za davanje zelenog svijetla za prijem tzv. Kosova* u tu organizaciju.

Pored vraćanja imovine manastiru, zatraženo je da Priština prije eventualnog pristupanja SE formira Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO), kao i da poništi odluku o bespravnom oduzimanju zemljišta u opštinama sa srpskom većinom.

Iz Beograda je gotovo momentalno stigla reakcija u vidu ocjene srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da je takva izjava „skandalozna i da predstavlja vrhunac licemjerja i dvostrukih standarda“ između ostalog i zbog zanemarivanja preostala dva ranije ustanovljena uslova za prijem samoproglašenog Kosova* u SE.

Dva dana kasnije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će Srbija razmotriti napuštanje Savjeta Evrope, ukoliko južna srpska pokrajina bude primljeno u tu instituciju.

Medijsko politička hajka i prijetnje koje ovih dana dobija Maja Vukićević zbog stava da glasa protiv učlanjenja tzv. Kosova u parlamentarnu skupštinu SE doživjela je svoju kulminaciju. Iskoristili smo priliku i porazgovarali sa predstavnicom Crne Gore u Komitetu za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koja se trenutno nalazi u Parizu i čeka početak zasijedanja.

Na pitanje Aloonline.me da li nakon svih pritisaka i političkih prijetnji ostaje čvrsto na stavu da glasa protiv dalje procedure prijema južne srpske pokrajine u Savjet Evrope, šefica delegacije Crne Gore u PSSE Maja Vukićević odgovara da se njen stav po pitanju glasanja nije promijenio.

– Kao što sam ranije najavila glasaću protiv, jer bi prijem Kosova* bio ozbiljan presedan. Istina je da sam od momenta od kad je objavljeno da ću glasati protiv, meta napada koji dolaze sa Kosova*, ali nažalost i od strane manjeg dijela podržavalaca Demokratske partije socijalista. Takvo njihovo ponašanje najbolje govori o njima, i to je zapravo mjera demokratije po ukusu DPS-a, svako mišljenje suprotno od njihovog nije prihvatljivo. Nisam jedina poslanica u Parlamentarnoj Skupštini koja će glasati protiv, isto su najavile i kolege iz nekoliko zemalja koje su čak dio Evropske unije, ali sam samo ja u fokusu najviše zahvaljujući nekorektnoj kampanji dijela poslanika Demokratske partije socijalista, koji su se odlučili za kampanju ličnog targetiranja, ali treba da znaju da me njihovo mišljenje i kampanja koju vode uopšte ne zanimaju. Svojim ponašanjem samo pokazuju zbog čega nikome nisu poželjan partner, kaže Vukićević u ekskluzivnoj izjavi za Aloonline.me.

Na naše pitanje da li je kao šefica delegacije Crne Gore u PSSE dobila podršku još od nekoga osim od GO DNP čiji je funkcioner, kaže da je osim Prave CG, koja se javno oglasila, izostala podrška drugih političkih činioca na političkoj sceni u Crnoj Gori
– Moram reći da ipak najveću podršku imam od građana Crne Gore, i na tome im se zahvaljujem. Ono što je takođe interesantno je da niko od političkih subjekata nije reagovao na prijetnje koje su mi upućene što dovoljno govori o dvostrukim aršinima, jer se nekada znalo reagovati i na mnogo bezazlenije komentare, dodala je narodna poslanica Maja Vukićević.
Zamolili smo je i da ocijeni raspoloženje predstavnika drugih država u PSSE po ovom pitanju i kakav ishod očekuje da će biti na kraju ovog procesa, na šta je rekla da je činjenica da se sve dešava po ubrzanoj proceduri u situaciji kad Kosovo* nije ispunilo gotovo ništa od uslova za prijem u Savjet Evrope.
– Što znači da će ovo u krajnjem biti politička odluka. Prijemom Kosova bi se desio ozbiljan presedan, jer bi to otvorilo put i drugim spornim teritorijama, da traže članstvo u međunarodnim institucijama. Savjet Evrope je savez država, a na međunarodnoj sceni nema konsenzusa o tome da li je Kosovo država. Kosovo kao državu ne priznaje polovina članica Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, državnost Kosova nisu priznale ni pet zemalja Evropske unije, zbog toga bi zaista bio ozbiljan presedan da se desi prijem Kosova i mislim da bi to otvorilo probleme i u samom Savjetu. Ne mogu predvidjeti kakav će biti konačan ishod glasanja, jer konačnu riječ o prijemu ipak daje komitet ministara, koji se izjašnjava nakon Skupštine, a tu glasaju predstavnici Vlade, tačnije ministri vanjskih poslova, jasna je Vukićević.
Na kraju ekskluzivnog razgovora za Aloonline.me ona je iz Pariza poručila građanima da i Demokratska narodna partija i ona ostaju privrženi principima.

Našu privrženost principima smo i dokazali. Poštujemo sporazum potpisan sa parlamentarnom većinom, glasali smo za sve ono što je bilo važno, posebno u dijelu pravosuđa, ali isto tako ostajemo vjerni svojim ideološkim uvjerenjima i političkim principima, zaključila je šefica delegacije Crne Gore u PSSE Maja Vukićević u razgovoru za naš medij.

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Majo, sramotno je da ti bilo ko zamjeri na ovom krajnje principijelnom stavu! Da je sreće ponosili bi se sa tobom jer nam čuvaš ono malo obraza koji su nam ovi tvoji kritičari uzeli!

Podrška za Maju,ponosimo se tobom jer razmišljaš svojom glavom,hvala ti puno.Nadam se da će pošteni građani Crne Gore znati da ti to uzvrate na nekim prvim izborima.