Politika opet nadvladala sport: MOK suspenduje Olimpijski komitet Rusije iz svog članstva

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) donio je danas odluku da suspenduje Olimpijski komitet Rusije (OKR) iz svog članstva.

Dosad je MOK održavao kontakt sa ruskim olimpijskim komitetom, i pored uvođenja sankcija Rusima otkako je počeo rat u Ukrajini, ali četvrtak, 12. dan oktobra 2023, posle više od godinu i po dana od uvođenja prvih kaznenih mjera sportistima iz Ruske Federacije, iznedrio je zaoštravanje odnosa.

Razlog za to je nedavna odluka OKR-a da pod svoju ingerenciju uvrsti sportiste iz četiri novoprisajedinjena regiona, Donjecke Narodne Republike, Luganjske Narodne Republike, Hersonske oblasti i Zaporožja.

Kada se to desilo prošle nedelje, MOK je najavio reakciju, a ona je danas i ozvaničena, uz obrazloženje da je „pomenutim potezom OKR narušio i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, i principe Olimpijske povelje“.U saopštenju MOK-a se ističe da će ta organizacija „odluku o eventualnom učešću ‘neutralnih’ sportista iz Rusije na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. doneti – neposredno pred početak tih Igara“.

Ruska novinska agencija RIA Novosti prenijela je i prvu reakciju iz Olimpijskog komiteta Rusije, iz koga poručuju „da je suspenzija kontraproduktivan potez sa političkom pozadinom“.

izvor: Novosti online

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare