NVO ZORA: Da li je regularnost prvenstva UK Centar FSCG ugrožena? Zahtijevamo odgovornost Takmičarske komisije FSCG UK Centar!

Saopštenje prenosimo integralno

Poštovane fudbalske kolege, mediji i javnosti,

NVO Zora, kao organizacija koja se bavi zaštitom regularnosti sportskih takmičenja, pruža punu podršku FK Zora Spuž u borbi protiv nepravdi koje su nanesene od strane Takmičarske komisije FSCG UK Centar

Na osnovu odluka i dokumenata koje smo dobili u posjed, uključujući Odluku Takmičarske komisije FSCG UK Centar broj 104 od 24.09.2024. godine i Odluku broj 95 od 19.09.2024. godine koje inače potpisuje službenik MUP-a Crne Gore, jasno je da su ove odluke donesene suprotno pravilnicima, zakonima i sportskim normama, čime je nanijeta značajna šteta FK Zora Spuž i ugrožen integritet takmičenja.

Komisija za žalbe FSCG UK Centar, na sjednici održanoj 02.10.2024. godine, poništila je ove odluke i time jasno ukazala na nepravilnosti u radu Takmičarske komisije

Na osnovu ovih poništenih odluka, očigledno je da su prvostepeni organi djelovali nesavjesno i u suprotnosti sa važećim propisima.

Odluke prvostepenog organa ne samo da su nanijele veliku štetu FK Zora Spuž, već su dovele u pitanje regularnost cijelog fudbalskog prvenstva. 

Takmičarska komisija je svojim nesavjesnim radom prekršila Ustav Crne GoreZakon o sportu, te pravila i uredbe fudbalskog sporta, kojima se garantuje pravičnost i regularnost takmičenja.

Evropska konvencija o ljudskim pravima, čiji je Crna Gora potpisnik, kao i Ustavom zagarantovana prava na pravično suđenje i zaštitu od diskriminacije, ovdje su dovedeni u pitanje. Postoje ozbiljne sumnje da su ove odluke motivisane diskriminacijom, s obzirom na to da je na čelo FK Zora Spuž žena, te da su pojedinci smatrali da će klub biti slabiji u borbi za svoja prava.

NVO Zora najoštrije osuđuje rad Takmičarske komisije FSCG UK Centar i poziva članove komisije da ozbiljno preispitaju svoje sposobnosti da obavljaju ove funkcije. 

Ovakve nepravilnosti zahtijevaju odgovornost ne samo prema pravilima sporta, već i prema moralnim načelima koja nalažu da svaka odluka bude donesena u skladu sa pravdom, poštenjem i zaštitom integriteta takmičenja.

NVO Zora izražava zahvalnost Komisiji za žalbe FSCG UK Centar na njihovom čvrstom stavu i odluci da ne podlegnu pritiscima. Komisija je pokazala profesionalizam i posvećenost pravilima, čime su potvrdili da se odluke donose u interesu sporta, a ne zbog pritisaka i želja pojedinaca. Ova odluka je ključna za vraćanje povjerenja u pravni sistem fudbalskih takmičenja u Crnoj Gori.

NVO Zora će, zajedno sa svojim pravnim timom, pomoći FK Zora Spuž u podnošenju krivičnih prijava protiv članova Takmičarske komisije FSCG UK Centar zbog nesavjesnog rada, zloupotrebe službenog položaja i ugrožavanja prava na pravično takmičenje. 

Takođe, biće pokrenuti postupci za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete koju je FK Zora Spuž pretrpjela, a za šta postoje materijalni dokazi, uključujući odluke drugostepenog organa, Komisije za žalbe FSCG UK Centar.

Odluke koje su donesene protiv FK Zora Spuž prouzrokovale su finansijsku štetu, ali i ozbiljno narušile ugled kluba. Naša organizacija će se potruditi da se nadoknadi sva pretrpljena šteta i da odgovorni budu procesuirani u skladu sa zakonom.

Nadalje, zahtijevamo od FSCG da pokrene postupak procesuiranja cijele Takmičarske komisije FSCG UK Centar. Očekujemo da FSCG preduzme odgovarajuće mjere protiv članova komisije zbog ozbiljnih nepravilnosti u njihovom radu. 

NVO Zora će pomoći FSCG u procesuuiranju ovih lica i podnošenju prijava, jer smatramo da postoje elementi krivične odgovornosti u postupanju članova Takmičarske komisije. Takođe, pozivamo FSCG da hitno suspenduje članove komisije dok se ne utvrdi njihova odgovornost, jer smatramo da ne mogu nastaviti obavljati svoje funkcije s obzirom na ozbiljne greške koje su napravili.

Naša organizacija će se obratiti i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, te uključiti nadležna tužilaštvadomaće i međunarodne organizacije, kao i evropske i svjetske fudbalske institucije, kako bi se osigurala pravičnost u procesima i odgovornost svih uključenih. 

Ovakvo ponašanje Takmičarske komisije nije samo lokalni problem, već krši evropske sportske norme i princip ravnopravnosti koji se štiti na međunarodnom nivou.

NVO Zora će se, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali i domaćim zakonodavstvom, boriti da se procesuiraju svi odgovorni i da se FK Zora Spuž zaštiti od daljih nepravilnosti.

Pozivamo članove Takmičarske komisije da zbog svojih postupaka podnesu momentalno ostavke, a i da razmotre da li su sposobni da nastave sa obavljanjem ikakvih funkcija u fudbalskome sportu. Odluke koje su donijeli pokazuju nesposobnost da poštuju osnovne moralne i pravne obaveze koje su im povjerene. 

NVO Zora će se boriti da sve ove osobe budu procesuirane i da se zahtijeva potpuna nadoknada štete zbog pretrpljenih nepravdi.

NVO Zora zahtijeva da se sve relevantne odluke objave na zvaničnom sajtu Udruženja klubova Centar, uključujući poništene odluke Takmičarske komisije, kako bi se osigurala transparentnost u procesu i zaštitili interesi svih klubova. Javnost ima pravo da zna šta se dešava, i ova odluka mora biti dostupna svim zainteresovanim stranama. 

Pritisci i manipulacije nemaju mjesta u sportu, a NVO Zora će osigurati da se pravda isprati do kraja.

Naša organizacija će se nastaviti boriti za prava FK Zora Spuž, ali i za prava svih sportskih klubova, kako bi se regularnost takmičenja zaštitila i kako bi se osigurala ravnopravnost i poštovanje zakona. NVO Zora je posvećena borbi protiv korupcije i diskriminacije, i neće stati dok svi odgovorni ne budu pozvani na odgovornost pred domaćim i međunarodnim pravnim organima.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare