Zečević: Privatni sektor je u problemu!

Državni sektor sa prosječnom platom od 900 eura je postao preatraktivan i ljudi ne žele više da rade kod privatnika. A pošto privatni sektor stvara novu vrijednost jasno je da je crnogorski ekonomski sistem postao neodrživ, ocijenio je u izjavi za portal Adria ekonomski analitičar Predrag Zečević.

Premijer Milojko Spajić mora naći način da novčano Vlada pomogne privatnom sektoru, prije svega subvencijama za otvaranje novih radnih mjesta i stimulacijom prelaska radnika iz državnog u privatni sektor“, naglašava Zečević.

Što se tiče rasta inflacije, koja je prema zvaničnim podacima Monstata lani iznosila 8,6 odsto, naš sagovornik je podsjetio da je Vlada Hrvatske u okviru posljednjih antiinflatornih mjera, uradila sljedeće- ograničila cijenu struje, ograničila cijene 30 osnovnih životnih namirnica i naredila bankama da podignu kamate na štednju (pasivne kamatne stope).

„S druge strane, crnogorska Vlada je dopustila rast cijene struje od 5,63 odsto, nismo produžili akciju “Stop inflaciji” nego nas trgovci masakriraše cijenama i ekstraprofitom. Takođe, pustili smo banke da ekstraprofitiraju tako što je razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa 26 puta (odobravaju kredite po 6,5 odsto, a kamate na štednju sramnih 0,25 odsto)“, precizirao je Zečević.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare