Zdenka Popović: Unapređujemo saradnju sa NDI!

Skupština će u buduće imati još intezivniju podršku i ekspertizu od strane NDI-a, glavna je poruka sa današnjeg sastanka potpredsjednice Skupštine Crne Gore, Zdenke Popović, i degelacije Nacionalnog demokratskog instituta predvođene Slavicom Biljarskom Mirčeski, rezidentnom direktorkom NDI-a u Crnoj Gori.

Popović je na samom početku pohvalila izuzetnu saradanju kancelarije NDI-a u Crnoj Gori i Skupštine Crne Gore i informisala Mirčeski da će u narednim danima biti zaokružen Ženski klub izborom četiri kopredsjednice iz parlamentarne većine i opozicije.

Mirčeski je pozdravila rad Ženskog kluba i istakla da je to oblast na kojoj će biti akcenat prilikom saradnje u budućnosti, te dodala da već postoji izuzetna saradnja u oblasti stažiranja, regionalne saradnje i povećanja transparensnosti.

Teme koje će biti u fokusu Ženskog kluba su borba protiv nasilja nad ženama i djecom, ekonomsko i socijalno osnaživanje žena, uspostavljanje saradnje sa lokalnom zajednicom vezano za socijalno stanovanje, pomoć ženama preduzetnicama, izmjena krivičnog i zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kao i saradnja sa UNICEF-om.
„Raduje nas što izlazite iz ženskog okvira i bavite se i drugim važnim pitanjima, jer ženski glas mora da se čuje“, istakla je Mirčeski.
„Ženski klub nije prepoznat Poslovnikom Skupštine Crne Gore, ali kao potpredsjednica Skupštine pokrenucu inicijativu da se Ženski klub formalizuje“, istakla je Popović.

Popović je dodala i da je Ženski klub najveći klub u Parlamentu gdje će se odluke donositi konsenzusom kako bi se izbjegao politički uticaj.
Na kraju razgovora Popović je saopštila da će osim povećanja kvota, Ženski klub predložiti kvote za predsjedavanjen Odborima i učešće u radu Odbora i pozvala direktorku NDI-a koju je upoznala u Davosu, Mojru Velan, da posjeti Skupštinu i Crnu Goru.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare