Због Спајића и Сребренице тензије у Црној Гори: Све очи сада упрте у Мандића!

Изузетно напета ситуација у Црној Гори након најаве премијера Милојка Спајића да ће Влада заузети став да подржи Резолуцију о наводном геноциду у Сребреници у Уједињеним нацијама (УН), судећи по реакцијама јавности, могла би да ескалира у стање које би угрозило мир и изазвало погоршање међунационалних и међуконфесионалних односа у држави.

То, извјесно, није интерес ниједног народа који овдје живи, а кључ за рјешење проблема је, како преовладава увјерење, у рукама премијера, али и предсједника Скупштине Андрије Мандића.

Наиме, и један и други су током сједнице црногорског парламента прекјуче најавили да ће поднијети предлог Резолуције о Геноциду у Јасеновцу, што би тек донекле ублажило евентуално гласање Спајићеве Владе за предлог Њемачке и Руанде у УН, и могуће, овдје одржало „у животу“ актуелну парламентарну већину која је након свега постала више него упитна.

Лидер ДНП-а и један од двојице лидера коалиције ЗБЦГ, Милан Кнежевић, подсјетимо, најавио је преиспитивање даље подршке Влади након става премијера о Резолуцији о Сребреници. И поред тога он је јуче Спајића позвао да оно што је у вези са најављеном резолуцијом о Јасеновцу саопштио спроведе у дјело.

„Пошто је премијер Милојко Спајић јуче пред читавом црногорском јавношћу саопштио да ће поднијети резолуцију о Геноциду у Јасеновцу, јавно га позивам да достави предлог резолуције о Геноциду до сљедећег петка како би по скраћеној процедури у Скупштини осудили Геноцид над српским, јеврејским и ромским народом у Јасеновцу“, навео је Кнежевић у саопштењу тим поводом. Тиме је Кнежевић оставио рок премијеру од, сада већ шест дана.

Лидер ДНП-а сматра и да је то довољно времена за предлагање резолуције.

„С обзиром на то да за Геноцид у Јасеновцу није потребно радити никаква додатна истраживања, консултовати експерте, да су бројке од најмање 700.000 убијених Срба, Јевреја и Рома истините, неумољиве и ужасавајуће, сматрам да је сасвим довољно времена да се резолуција о Геноциду у Јасеновцу и званично формализује“, казао је Кнежевић.

Поручио је да неће прихватити никакве, како је казао, синтаксичке вратоломије и намјеру да се Геноцид у Јасеновцу, „одједном претвори у присилно пливање у Сави и случајна вешања на врбама“.

„Превише је наших мртвих под земљом да бисмо им сваки дан превртали кости резолуцијама за једнократну употребу. Дакле, ево прилике премијеру Спајићу да одржи јавно дату ријеч, и покаже како има исти однос и према страдању српског народа, тако што ће доставити Скупштини предлог Резолуције о геноциду, а не о злочину у Јасеновцу“, саопштио је Кнежевић.

Кнежевић је оцијенио да би, како је казао, волио да гријеши.

„Бог ми је свједок за то, али се плашим да премијер Спајић ипак неће поднијети резолуцију о геноциду, а ја га преклињем да то учини, не због мене, него због српског народа без чије подршке ни Јаков Милатовић ни он не би постали то што јесу“, закључио је Кнежевић.

Потврда да је Кнежевићева процјена да Спајић заправо нема намјеру да предложи Резолуцију о геноциду у Јасеновцу била исправна, услиједила је нажалост муњевитом брзином, и то из уста самог премијера.

Уобичајено недосљедни Спајић је, наиме, у већ устаљеном маниру након јучерашње сједнице Владе оцијенио да је најављено подношење резолуције о Јасеновцу више политичко него техничко питање.

“То је политичка резолуција више него техничка. Својственије је да парламентарна већина направи предлог резолуције о Јасеновцу”, рекао је премијер, чиме је јасно поручио да се о том питању неће чак ни дискутовати у догледној будућности што се тиче њега и Владе коју предводи. Без обзира, дакле, на све што је о том питању само дан раније изрекао у парламенту и пред очима цијеле јавности.

Након непрегледне лепезе Спајићевих идеолошко-политичких акробација и аката на штету српског народа у Црној Гори које су кулминирале изреченом најавом да ће његова Влада гласати за Резолуцију о наводном геноциду у Сребреници, српско бирачко тијело које је значајним дијелом дало повјерење његовој партији на последњим парламентарним изборима, осјећа се издано и понижено.

Стога су очи српских бирача с правом сада упрте још само у предсједника Скупштине Црне Горе и Нове српске демократије – Андрију Мандића. И то утолико прије јер је и он најавио подношење Резолуције о геноциду у Јасеновцу од стране српских посланика. Мандић је, да подсјетимо, током сједнице на којој је Спајић најавио гласање његове Владе за Резолуцију о Сребреници, рекао да за предлог о Јасеновцу очекује стопостотну подршку у парламенту.

Мандић је рекао да сматра да у одређивању према Сребреници – један злочин какав је Јасеновац треба да осуди и црногорски парламент.

„Очекујем да ћемо имати подршку и власти и опозиције, јер мислимо да један такав злочин такође треба да осуди овај парлемент”, казао је он.

За очекивати је да шеф парламета, будући на неспорно добру сарадњу са извршном влашћу, може да обезбиједи све претпоставке да се предлог Резолуције о Геноциду у Јасеновцу наредне седмице нађе на дневном реду Скупштине и буде усвојен на начин како је то и сам најавио, без обзира да ли би формални предлагач била Влада или српски посланици.

Свако пролонгирање расправе о томе повлачи за собом огроман ризик од даљег заоштравања ситуације у земљи, па и региону. Још је трагичније за српско национално питање у Црној Гори да било који српски субјект настави да даје безусловну подршку Влади која се актима попут овога који се тиче Сребренице јасно профилише као антисрпска и антинародна.

Иначе, најава Демократске народне партије да ће преиспитати даљу подршку актуелној Влади након става Спајића о Резолуцији о Сребреници, судећи по рекацијама, наишла је на пуну подршку и одобравање српског бирачког тијела.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Нека буде што бити не може!
Да тријебимо губу из торине!
Послије овако срамотне најаве Спајић ага нема што да тражи у Црној Гори! Ето му тзв бошњаци па нека лижу ране једни другим ! Овакву бруку му никад не смијемо опростити! Геноцида у Сребрници није било, али дебелих лажи јесте и прљавих игара муслиманског руководства и амера! Спајић је спреман да јефтино прода свој народ а уз то је и кукавица! Такве нико не цијени и кад се употријебе бацају се на сметлиште! Зато са њим треба раскрстити што прије јер штета коју наноси нема цијене с ни оправдања!