Zašto formiranje vlasti u Budvi nije lako i zašto će ipak doći do dogovora?! Odnos Mikijelj- Jovanović!

Svjedočili smo u proteklom periodu jednoj intenzivnoj kampanji u Budvi, koja za razliku od većine dosadašnjih kampanja u Crnoj Gori nije prelazila granice dobrog ukusa.

Svakako ono što naše čitaoce najviše zanima jeste zbog čega će biti „natezanja“ povodom formiranja vlasti. Da bi to pokušali da objasnimo krenućemo od odnosa Mikijelj – Jovanović, odnosno animoziteta koji se stvorio između dvije liste nekadašnjeg DF-a.

LISTA MLADENA MIKIJELJA (ANDRIJA MANDIĆ)

Lista Mladena Mikijelja nekadašnjeg direktora Morskog dobra važila je za apsolutnog favorita na budvanskim izborima. Smatralo se da će uz podršku Centrale NSD Mikijelj imati rezultat koji će mu garantovati da sa PES i DCG formira vlast. Ova lista i njen nosilac stalno su potencirali da neće sa DPS ali ni sa fantomskom listom misleći pritom na listu Nikole Jovanovića – Budva naš grad. Očigledno je ulazak u jednu vrstu sukoba bio loš potez koji će sada Mikijelj morati da pegla kako bi Budva dobila stabilnu vlast, jer 9 osvojenih mandata koje ima ZBB jeste vrlo dobar rezultat, koji se može više pripisati predsjedniku skupštine gdinu Mandiću nego samom nosiocu.

LISTA NIKOLE JOVANOVIĆA (MILO BOŽOVIĆ)

Lista Nikole Jovanovića se od samog početka koncentrisala na priču koja potencira lokalpatriotizam, gađajući direktno pričom kako njima ne upravljaju centrale niti primaju naređenja iz Podgorice listu Mladena Mikijelja. Svakako, ova lista nije ostala dužna i odgovarala je na priču da su fantomska lista na način, da oni sigurno neće sa DPS-om. Očigledno je uspjeh zasnovan jednim manjim dijelom na tome a većim dijelom na činjenici da su građani možemo reći pravilno percipirali da listu podržava Milo Božović. Pokazalo se da je snaga ove liste u stvari polovina rezultata DF iz 2022 godine jer je i BNG osvojila 9 mandata.

DOGOVOR?!

Lider NSD Andrija Mandić prilikom proglašenja rezultata najavio je da je ova koalicija otvorena za saradnju sa svima, dok sa druge strane nosilac liste BNG Nikola Jovanović daje izjavu da mogu sa svima osim sa NSD i DPS. Da li je pak ova izjava data dok su glave bile još vruće ostaje da vidimo, ali jedno je sigurno, i jedna i druga lista jesu srpske opcije i negdje se kroz priču građana Budve koji su ih glasali ali i kroz priču uopšte nameće vjerovatno i jedini ispravan narativ, da se moraju prevazići stvoreni animoziteti kako bi se građanističko suverenistički blok sveo na dekor nove vlasti, jer će to uostalom bitno uticati da se slične stvari dogodi i u vrlo moguće skorim izborima u Podgorici i naredne godine u Nikšiću.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare