Зашто формирање власти у Будви није лако и зашто ће ипак доћи до договора?! Однос Микијељ- Јовановић!

Свједочили смо у протеклом периоду једној интензивној кампањи у Будви, која за разлику од већине досадашњих кампања у Црној Гори није прелазила границе доброг укуса.

Свакако оно што наше читаоце највише занима јесте због чега ће бити „натезања“ поводом формирања власти. Да би то покушали да објаснимо кренућемо од односа Микијељ – Јовановић, односно анимозитета који се створио између двије листе некадашњег ДФ-а.

ЛИСТА МЛАДЕНА МИКИЈЕЉА (АНДРИЈА МАНДИЋ)

Листа Младена Микијеља некадашњег директора Морског добра важила је за апсолутног фаворита на будванским изборима. Сматрало се да ће уз подршку Централе НСД Микијељ имати резултат који ће му гарантовати да са ПЕС и ДЦГ формира власт. Ова листа и њен носилац стално су потенцирали да неће са ДПС али ни са фантомском листом мислећи притом на листу Николе Јовановића – Будва наш град. Очигледно је улазак у једну врсту сукоба био лош потез који ће сада Микијељ морати да пегла како би Будва добила стабилну власт, јер 9 освојених мандата које има ЗББ јесте врло добар резултат, који се може више приписати предсједнику скупштине гдину Мандићу него самом носиоцу.

ЛИСТА НИКОЛЕ ЈОВАНОВИЋА (МИЛО БОЖОВИЋ)

Листа Николе Јовановића се од самог почетка концентрисала на причу која потенцира локалпатриотизам, гађајући директно причом како њима не управљају централе нити примају наређења из Подгорице листу Младена Микијеља. Свакако, ова листа није остала дужна и одговарала је на причу да су фантомска листа на начин, да они сигурно неће са ДПС-ом. Очигледно је успјех заснован једним мањим дијелом на томе а већим дијелом на чињеници да су грађани можемо рећи правилно перципирали да листу подржава Мило Божовић. Показало се да је снага ове листе у ствари половина резултата ДФ из 2022 године јер је и БНГ освојила 9 мандата.

ДОГОВОР?!

Лидер НСД Андрија Мандић приликом проглашења резултата најавио је да је ова коалиција отворена за сарадњу са свима, док са друге стране носилац листе БНГ Никола Јовановић даје изјаву да могу са свима осим са НСД и ДПС. Да ли је пак ова изјава дата док су главе биле још вруће остаје да видимо, али једно је сигурно, и једна и друга листа јесу српске опције и негдје се кроз причу грађана Будве који су их гласали али и кроз причу уопште намеће вјероватно и једини исправан наратив, да се морају превазићи створени анимозитети како би се грађанистичко суверенистички блок свео на декор нове власти, јер ће то уосталом битно утицати да се сличне ствари догоди и у врло могуће скорим изборима у Подгорици и наредне године у Никшићу.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare