Zašto DPS koči izbornu reformu!?

Kako i da li će doći do izborne reforme imavši u vidu da je Demokratska partija socijalista najavila izlazak iz nadležnog skupštinskog odbora? Ovo je bila Tema Jutra na Prvoj televiziji gdje su govorili poslanici Nikola Camaj (Albanski Forum), Simonida Kordić (Nova srpska demokratija) i Nikola Rovčanin (Demokrate).

Izborne reforme su tema već veoma dugo u Crnoj Gori a svjedoci smo da u prethodnim sazivima Parlamenta nije postojala politička volja da se dođe do suštinskog pokretanja ove priče, poručila je poslanica NSD-a Simonida Kordić.

„Mi smo imali dosta dobar početak kao Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu. Postojala je spremnost i većine i opozicije da učestvuje u ovom procesu. Sada postoje svi barem formalni preduslovi da se sa tim radom nastavi. Ono što zabrinjava jeste ovakav stav opozicije jer nije intencija vladajuće većina da dominantno nametne svoju volju već da rezultat tog rada bude kvalitetna izborna reforma i kvalitetna zakonska rješenja koja će urediti postojeće stanje u izbornom procesu koje je u mnogim sferama nezavidno“, tvrdi Kordićeva.

Potez DPS-a za Kordićevu i nije neočekivan jer je to modus operandi DPS-a i u koliziji je sa njihovom retorikom.

FOTO: Prva

„Oni govore da snažno podržavaju evropske integracije i da su za sva prava a onda postoji jasan razlaz između onoga što govore i onoga što čine. Mi smo 30 godina imali svjedočenja načinu vladavine DPS-a koja je i tada imala istu retoriku – EU, vladavina prava, stabilnost politička i tako dalje a u realnosti smo imali potpuno drugačiju situaciju. Od Evropske unije je 2017. aktivirana klauzula balansa. Sudski i pravosudni sistem je bio uništen a nalazio se ili u granama vlasti ili još gore van vlasti. Imali smo antipolitički i antistabilni sistem kojim se upravljalo iz tamnih društvenih sfera“, kazala je Kordićeva.

Poslanik Albanske Alternative Nikola Camaj kazao je da je bio mišljenja da će imati konsenzus po pitanju izborne reforme.

„Hoću da vjerujem da je ovo samo jedan blef DPS-a jer nema razloga za ovako nešto. Ovako se blokira proces a mislim da DPS-u ne bi trebalo da ide u prilog da ga blokira. Izborni sistem je u Crnoj Gori zastario, sami model je zastario. U Odboru je postojao konsenzus, dopunjen je Odbor sa ljudima iz akademske zajednice i NVO sektora“, kazao je Camaj.

FOTO: Nikola Camaj

Svi su, kako navodi, željeli da se ovo uradi, bili su u situaciji formiranja, a sada su trebali formirati radne grupe.

„U svakom slučaju, pričali smo, čak sam imao na Odboru i na nekim predstavljanjima malo smjeliju ideju da idemo i ka promjeni modela, jer ovakav Zakon je bio opredijeljen da obezbijedi pobjedu jednoj strani bez obzira na teritorijalnu raspodjelu Crne Gore. Od Narodne sloge mi  imamo taj jedan sistem da partija može da bira koga god hoće. Teoretski je moguće da iz najmanje opštine imamo 10 poslanika a iz najveće da nemamo ni jednog. Ovo što je najavljeno iz DPS-a je samo pritisak zbog kompletne situacije a svima ide u prilog da se uđe u izbornu reformu“, kazao je Camaj.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da je bio veliki optimista prilikom formiranja Odbora jer je on nastao na krilima opšteg konsenzusa oko popisa stanovništva, pravosudnih imenovanja i sad izbornu reformu.

„To su tri stuba u pregovorima sa EU. To je jedan element gdje sam uvidio volju svih činilaca i aktera većine i opozicije. Imamo situaciju rasterećene izborne atmosfere, završeni su parlamentarni i predsjednički izbori. U cjelokupnoj atmosferi i želji ja sam očekivao postizanje rezultata, a krenuli smo vrlo korektno. Nije prvi put da DPS u ovom procesu nastupa destruktivno. Kada smo predložili izmjene i dopune Zakona o prebivalištima i boravištima, oni su i tada prijetili izlaskom“, kazao je Rovčanin.

FOTO: Nikola Rovčanin

Mišljenja je da DPS samo deklarativno saopštava svoju izbornu volju a da na svaki način pokušava da napravi parlamentarni pritisak kako bi ostvario određene ciljeve.

„To znači da ako neki akter želi da opstruira izbornu reformu ne može reći da je za ubrzanje evropskog puta. Ovo se kreće u nekoliko etapa a moramo napraviti put ka izbornoj reformi. Ako je krenulo korektno, sve jednoglasno izglasano, onda ne vidim zašto pojedinačan slučaj mora biti razlog da se ruši sve i ugrozi evoprski put. Ovo će prikazati DPS kao antievropsku partiju“, kazao je Rovčanin.

Oni brane neodrživo stanje, tvrdi on, i podsjeća na šavničku situaciju gdje je DPS godinu ipo već na vlasti, mimo četiri godine mandata.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare