Zapad će naglašeno prosrpske stranke držati podalje od poluga vlasti sve dok „ne legnu pod rudu“ NATO paktu!

Dok ne ojačaju one snage u političkom spektru koje se neće obazirati na to što kažu Gabrijel Eskobar i nekakvi činovnici ambasada po Podgorici, dotle će se u Crnoj Gori  zadržati ova neprijatna politička situacija koja je konstruisana tako da ne odgovara interesima građana, već da bude uklopljena u te srednjoročne i dugoročne zapadne geopolitičke projekcije u regionu“ , ocijenio je za BORBU profesor Faklulteta političkih nauka u Beogradu Časlav Koprivica.

Kako je istakao, one stranke koje slove kao naglašeno srpske, a čiji glasači nisu ne podržavaju stranke koje su ušle u taj sistem podobnosti i snishodljivosti prema Zapadu, izgleda ne smiju da utiču na situaciju u kojoj Zapad bez ikakve zadrške kontroliše Crnu Goru i koristi nju za svoje ciljeve.

-A tzv. nezavisna Crna Gora ima negativnu geopolitičku težinu i ona vrijedi za Zapad prije svega zbog toga što predstavlja čep kojim se zatvara pristup srpskom elementu u Jugoistočnoj Evropi. Zapadnjaci se neće libiti ničega kako bi i u budućnosti zadržali tu situaciju.  Uostalom to smo vidjeli na primjeru Ukrajine koja je neuporedivo veća država i gdje su rađene slične stvari kao u Crnoj Gori, u vidu kršenja svih pravnih i moralnih principa da bi se njihovi interesi očuvali. Kao posledicu toga vidimo rat na teritoriji bivše Ukrajine kojeg ne bi bilo da nije bilo NATO pakta, odnosno američko-britanskih planova. To se srećom u Crnoj Gori nije desilo, ali na Zapadu imate bezobzirne nalogodavce prethodne i nove vlasti  i to će tako biti dokle god u Crnoj Gori ne sazri takva situacija da u biračkom tijelu prevagniu one snage koje neće smatrati da je mjera njihove „politčke legitimnosti“ da li ih tapšu u Vašingtonu, Berlinu, Londonu i Briselu – poručio je Koprivica.

Koprivica smatra da vlada kakvu planira da formira mandatar Milojko Spajić odražava stav Zapada da se zadrži geopolitčki status kvo u Crnoj Gori koji podrazumijeva da se Srbi ili drže što dalje od poluga realne vlasti.

Tkva vlada, smatra Koprivica, biće nestabilna kao i ona formiranja nakon 30. avgusta 2020. godine.

– Ta vlada bi bila simbolički reprezentativna za ono što je očigledno intencija zapadnih sila u Crnoj Gori, a to je da se posle odlaska potrošenog režima Mila Đukanovića zadrži geopolitčki status kvo koji podrazumijeva da se Srbi ili drže što dalje od poluga realne vlasti ili ako je moguće da i oni „legnu na rudu“ i postanu dio tog kolorita koji se uklapa u njihove procjene ili percepcije, a to je da nezavisno od toga koja opcija dođe na vlast da se ništa ne mijenja – da nema nikakve alternative za NATO pakt i ono što dolazi kao diktat iz Vašingtona, Brisela ili Londona. To će je činiti još nestabilnijom. Biće krajnje nezadovolavajuća za Srbe u Crnoj Gori, a sa druge strane to što na takav način izgleda njena arhitektura to treba da je učini održivom sa stanovišta spoljašnjih faktora. Vlada će biti u stanju permanentne neravnoteže. Nije tu odlučujuće dokada će trajati, dok god je ključni momenat političke scene u Crnoj Gori zadovoljavanje stranih činilaca, a ne sopstvenih birača – naveo je Koprivica.

Upitan da prokomentariše dugotrajnost procesa pregovora o formiranju 44. vlade, Koprivica odgovara da je bilo realno očekivati da se vlada neće brzo formirati iz dva razloga – prvi jer pregovore vode ambiciozni politički anonimusi iz PES-a, a drugi je taj što se zapadnim centrima moći ne žuri, jer će vlada u tehničkom mandatu nastaviti da donosi odluke u njihovom interesu.

– Radi se o ambicioznim ljudima koji su bili politički anonimusi. Oni pokušavaju istovremeno da zadovolje očekivanja onih za koje smtraju da ne smiju da ih ljute i neke svoje lične ambicije. Među njima takođe ima interpersonalnih neslaganja i pogleda oko toga kako vide svoju ulogu u budućnosti Crne Gore, a pojedini se već osjećaju kao neke istorijske ličnosti. Ondaje tu vjerovatno došlo do nekakvih neslaganja i pretpostavljam da će se to uz pomoć stranog činioca ubrzo završiti. Na kraju krajeva i ta predstava je takođe mogla biti izrežirana, slično smo vidjeli i posle izbora 2020. godine kada se formirala vlada Zdravka Krivokapića. Zapadu odgovara da se i ovaj proces razvlači kako bi tehnička vlada radila svoj posao bez polaganja računa i završavala poslove kakvi se od nje i očekuju – zaključio je Koprivica.

Crna Gora je u 19. vijeku imala znatno veći stepen državnosti nego sada

Dok god je ključni parametar političke scene u Crnoj Gori, povlađivanje interesima Zapada, dotle će trajati tragikomična predstava, a sve te pojavnosti nekakvih nesuglasica među ideološko srodnim partinama su namijenjene za one ljude koji su dobronamjerni i koji vjeruju da je Crna Gora nezavisna, a ona to nije jer je napravljena ovako kako jeste da ni slučajno ne bude nezavisna, naglasio je Koprivica.

– Stepen njene državnosti i specifične težine u međunarodnim odnosima ne može da se mjeri  sa onim što je imala u drugoj polovini 19. vijeka, iako  i tada nije bila previše važan činilac, ali je ipak bila država u nekom relevantnom smislu, dok je sada negativna geopolitička veličina gdje se fingira državnost. Napravljena je za interese nekog spolja koji mora naći izvođače radova na terenu i onda u onoj mjeri u kojoj se ispunjavaju njihova očekivanja mogu da rade šta im padne na pamet – kazao je Koprivica.

izvor: Borba

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare