Vučurović, Savović i Penkić o Jeleni Perović! Kako je pala čuvarka ukradenog blaga!

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović koja je juče uhapšena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) privedena je u SDT gdje će biti saslušana zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj u produženom trajanju. Nekontrolisana potrošnja goriva o trošku građana Crne Gore bez zakonskog utemeljenja, ali i neovlašćeno potpisivanje zarada, naknada i prekovremenih sati, navodno su razlozi zbog kojih je juče uhapšena Perović.

Ovo je bila i Tema Jutra Prve televizije gdje su gosti bili urednik informativnog programa Adria televizije Đorđe Savović, iz internacionalne policijske organizacije Ivan Pekić, i poslanik Nove srpske demokratije Jovan Jole Vučurović.

Đorđe Savović je kazao da privođenje Jelene Perović ima dva aspekta.

„Prvi je da budemo zabrinuti. Ta žena se nalazila na čelu Agencije za sprječavanje korupcije. Prethodnih dana smo imali i hapšenje bivšeg specijalnog tužioca i bivšeg pripadnika ANB-a. Ako pogledamo širu sliku, šta je nama ostalo od institucija koje se bore za vladavinu prava a koje nisu dovedene u vezu sa kršenjem zakona ili su dovedene u vezu sa kriminalom. Sa druge strane trebamo biti zadovoljni jer je država konačno profunkcionisala gdje se pokazuje da niko nije iznad zakona“, kazao je Savović.

FOTO: Savović

Kako navodi, poštuje prezumpciju nevinosti, ali se javnosti šalje dobra poruka.

„Pravila važe za sve i ne postoje nedodirljivi. Perovićeva je skoro gostovala na Adria televiziji i imala drčan nastup gdje je govorila da je sve radila po zakonu. Možda je to sad zloupotreba službenog položaja, ali je i Al Kapone pao zbog poreza. Ovo je samo jedna grudva koja je krenula niz planinu“, kazao je Savović.

Ivan Pekić se nadovezao na priču i komentarisao sam rad Jelene Perović.

„To je alarmantna situacija. Pored Uprave policije, lišeni slobode su i članovi ANB-a, sudstva, tužilaštva… Sjetite se Saše Čađenovića, Blaža Jovanića. Ovo je sve jedna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ono što je veoma važno je da se šalje poruka javnosti da svi koji će se u budućnosti nalaziti u borbi protiv organizovanog kriminala, moraju voditi računa o svom integritetu. Ako se u javnosti ponašamo drčno i kada mislimo da smo u pravu ipak moramo imati to u vidu. Ovo što je Jelena Perović radila jesu sitnice, ali su sitnice koje su zloupotrijebile službeni položaj. Ipak, nismo mi sud koji će suditi“, kazao je on.

FOTO: Penkić

Pekić dodaje da postoji broj nepravilnosti koji se dešavaju i u sadašnjoj vlasti.

Poslanik NSD-a Jovan Jole Vučurović kazao je da je ovo jedna šira slika u kojoj je Jelena Perović šraf u čitavom mehanizmu koji su oni nazivali kriminalna hobotnica bivšeg režima.

„Prosto govorimo ono što smo govorili. Ne bih skretao pažnju na njeno ponašanje, samo da se ne ispostavi da je i ona znala da će biti uhapšena kao Zoran Lazović. Ja bih ispitao odakle su oni znali da će biti uhapšeni. Kažu nemojte da dolazite kod nas na radnom mjestu ili u pet ujutru već će oni doći. Ne bih samo pomenuo Jelenu Perović, već i gospodina Sretena Radonjića koji je bio njen prethodnik koji se obračunavao sa Demokratskim frontom i koji je direktno učestvovao u aferi državni udar čime je zamrznuo sredstva Demokratskom frontu“, kazao je Vučurović.

Kao šlag na torti, kako navodi, je došla Perovićeva i zato su, kako navodi on, govorili da je to bila Agencija za zaštitu korupcije.

„Sve su to prekršaji i zloupotrebe službenog položaja ali ja mislim da ona ima i širi spektar krivičnih djela. Ako se to ispostavi kao tačno, ne bih tu zaobišao, iako neću da učin tužilaštvo i sudstvo, ali ona je imala i Savjet ASK-a gdje su vedete bivšeg režima kom je istekao mandat tek prije nekih 3-4 mjeseca. Oni su sve vrijeme pratili i pomagali gospođi Perović. Tu su bili Momčilo Radulović, Zlatko Vujović… Oni su aminovali sve one odluke koje je ona donosila. Ona je više voljela da se bavi statistikom, da vas kazni ako niste prijavili primanje od nekih 15-ak evra. Ali zato su pored nje prolazili milioni, što od kriminalaca iz policije, što iz DPS-a. Ona je bila zadužena u toj hijerarhiji“, kazao je Vučurović.

FOTO: Vučurović

Ovo je, kako navodi, bilo očekivano još od 2020. godine ali je očigledno trebalo da prođe više vremena.

„Ta gospođa se i dan danas nalazi na čelu ANB-a ali su oni bili zaštićeni procedurama. Morao se pronaći način da ti ljudi koji su bili dio poluga bivšeg režima budu smijenjeni. Ima tu mnogo agencija gdje imate upliv tih ljudi. I dalje u tužilaštvu imate ljude Milivoja Katnića. Imate u sudstvu, koje je rak rana Crne Gore, ljude Vesne Medenice. Biće to duga borba ali je izgleda počela da daje rezultate“, jasan je on.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare