Vučurović pitao ministra Milovića: Šta ćemo sa Lorom!

Poslanik NSD-a Jovan Jole Vučurović postavio je ministru pravde Andreju Miloviću pitanje, iako je više apel da se dođe do pravde a da sijenka zaborava ne smije da padne na događaje koji se zaboravljaju. On je poručio da će uvijek podsjećati na važna pitanja koja se tiču Crne Gore, ne samo u novijoj prošlosti već i pitanja koja su značajna za njenu budućnost.

„Tačno prije nekih godinu dana smo na Odboru za politički sistem aktuelizovali pitanje o kom ću govoriti, a i pored naznaka da se moglo doći do pomaka, sve je stalo“, kazao je Vučurović.

On je postavio pitanje Andreju Miloviću hoće li revidirati Sporazum državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske po pitanju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, a konkretno pitao oko logora Lora.

„Radi se o našim mučenicima iz nikšićke, šavničke i barske grupe, ljudima koji su pobijeni na zvjerski način a već više od 30 godina ne postoji adekvatna istraga povodom ovih zločina. Istraga koja bi dovela do počinilaca ovih zločinaca a gdje je bivši režim sramno ćutao na sve ovo i nije se obazirao na ovaj masakr ni na familije pobijenih. Nisu došli ni kada je bilo vrijeme da se poklone sjenima ovih mučenika i nisu došli na ispraćaj njihovih posmrtnih ostataka“, kazao je Vučurović.

On podsjeća da su taj sporazum potpisali Vesna Medenica i Mladen Bajić i on u jedan ponižavajući položaj stavlja državu Crnu Goru i ne garantuje ravnopravnost dvije strane.

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da ova veoma bolna tema koja tretira 14 zarobiljenika u logoru Lora ne može izgubiti aktuelnost dok ne dođe do pravde za žrtve.

„Pošto pominjete Sporazum sa Hrvatskom iz 2006. ono je u domenu VDT-a a Ministarstvo pravde će podržati svaku aktivnost Tužilaštva po ovom pitanju, kako onoga što su crnogorski državljani uradili, tako i ona koja su urađena nad crnogorskim državljanima“, kazao je Milović.

Ministarstvo pravde je planiralo razgovor sa VDT-om na ove teme, tvrdi Milović i dodaje da imajući u vidu da se rat vodio na teritoriji Hrvatske, razumije se zašto je fokus stavljen na teritoriji Hrvatske za koji su bili odgovorni crnogorski državljani.

„Međutim ovaj Sporazum nije jedini odgovor na zločine. U Lori je ubijeno 14 pripadnika jugoslovenske narodne armije. Splitsko tužilaštvo je pokrenulo postupak ali taj slučaj još nije dobio epilog. S jedne strane Ministarstvo pravde podržava VDT u punom kapacitetu a u cilju pravednosti na svaki potreban način smo spremni podržati VDT-a da unaprijede situaciju“, kazao je Milović.

Na to sve je odgovorio poslanik Jovan Vučurović i kazao da se radi o zločinu bez kazne.

„Potrebno je doći do revidiranja sporazuma jer je u pitanju dostojanstvo i kičma države Crne Gore. Prošla VDT gospođa Begović je isto tako dobila ovo pitanje ali je uslijedilo ćutanje. Moramo izvršiti napor da ne bude ćutnje po ovom pitanju jer se ovdje postavlja pitanje je li država država“, kazao je Vučurović.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare