Vučić uručio Orden Grenelu: Istinski prijatelj Srbije i regiona; Samo slobodni i samostalni možemo biti pouzdan partner svih u međunarodnoj zajednici!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je bivšem izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine u vrijeme administracije Donalda Trampa, Ričardu Grenelu, Orden srpske zastave prvog stepena za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Vučić je Grenela okarakterisao kao istinskog prijatelja Srbije i regiona.

– Imam čast da u ime građana Srbije iskažem zahvalnost čovjeku koji je za kratko vrijeme neumornim radom izvršio značajan uticaj na odnose Srbije i SAD i suštinski obogatio veze između naših naroda. Sa ponosom i zahvalnošću sa okupljamo kako bismo uručili odlikovanje Grenelu, mogu da kažem istinskom prijatelju Srbije i regiona. Uloga u dijalogu Beograda i Prištine nije samo doprinosila regionalnom miru i stabilnosti, već je igrala ključnu ulogu u jačanju veza između SAD i Srbije. Njegov mandat kao čovjeka za dijalog pokazuje njegovu oštrinu, diplomatsko umijeće i spremnost da čuje argumente druge strane – naveo je Vučić.

Dodao je da je Grenel tokom svoje službe demonstrirao objektivnost, intelekatualno i političko poštenje i doslednost.

– Razgovori sa njim nisu uvijek bili laki, naprotiv. Kada smo bili u Vašingtonu, sam se sjećam koliko mi je bilo teško da odbijem ono što je Grenel tražio. Kada smo to učinili, Grenel nije zatvarao vrata, nije prijetio i donosio odluke o kažnjavanju. Ja vjerujem da samo takva slobodna i samostalna Srbija može biti istinski i pouzdan partner i prijatelj SAD i svih u međunarodnoj zajednici – kazao je Vučić i dodao:

– Njegovo poznavanje srpske nacionalne filozofije doprinijelo je da za vrijeme njegovog mandata ispisujemo stranice unapređenja duge istorije srpsko američkih odnosa svjedočeći istitnu o dešavanjima na KiM i drugde u našem regionu i nakon svog posredničkog mandata on je dožvljen kao pravičan i pravedan i daleko izvan granica naše zemlje. I zato je zauzeo posebno mjesto u narodu Srbije i kod naših građana – rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je na Sretenje, 15. februara, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovao zaslužne pojedincima i institucije, među njima je bio i Grenel, ali nije bio u mogućnosti da prisustvuje ceremoniji uručivanja odlikovanja.

Izvor: Novosti

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare