Vučić priredio svečani doček za kineskog predsjednika: Bili su sa nama prije 25 godina kada nam je bilo najteže, za nas je Tajvan Kina, za njih je Kosovo Srbija!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je na hiljade okupljenih građana koji su došli da vide i pozdrave kineskog predsjednika Sija uzvikujući „Kina i Srbija“ sa dunavske strane Palate Srbija.

Vučić je nakon svečanog dočeka za kineskog predsjednika poslao poruku da je Tajvan Kina i da Kina i Srbija međusobno poštuju teritorijalne integritete.

Vučić je rekao da je riječ o čeličnom prijateljstvu i da je ovo istorijski susret.

„Poštovani predsjedniče Si, uvaženi prijatelju, dobro nam došli u Srbiju! Ovom posjetom učinili ste ogromnu čast našoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i cijeni prijateljstvo Vaše velike zemlje. Vizija svijeta za koju se zalažete, dala je inspiraciju i snagu i našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspjeha. Želimo da iskrenim gostoprimstvom uzvratimo makar malim dijelom za svu podršku koju nesebično pružate Srbiji. Živjelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine, koje se kalilo u teškim vremenima i koje ćemo nastaviti da čuvamo kroz uzajamno poštovanje, razumijevanje i čvrstu podršku“, kazao je predsjednik koji je zajedno sa Sijem pozdravio na hiljade okupljenih građana.

„Mi danas pišemo istoriju, iako to mnogima ne izgleda tako“

– Hvala vam što ste došli da pozdravite kineskog predsjednika. Rekao sam mu da će uvijek naići na poštovanje, ali nigdje kao u Srbiji. Mi danas pišemo istoriju, iako to mnogima ne izgleda tako. Za nekoliko godina sjećaćemo se ovog dana. Samo ugovor o slobodnoj trgovini donijeće našim poljoprivrednicima sigurnost, a već od 1. jula izvoz voća, rakija i vina, koje ćemo moći da izvozimo na ogromno tržište. Za sve druge tarife su oko 30 posto, a za nas neće biti tarifa.

„Tajvan je Kina“

„Ali predsjednik Si i Kina su za nas mnogo više, oni su naši prijatelji. Zato uvijek kažemo da je Tajvan Kina, tako i oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije. Ne zaboravite da su bili sa nama i prije 25 godina, da su zajedno sa nama platili visoku cijenu, baš na današnji dan“, kazao je Vučić podsjećajući na bombardovanje kineske ambasade 1999. godine.

Na sastanku koji je uslijedio posle svečanog dočeka, predsjednik Srbije je govorio o svakom segmentu neverovatne saradnje sa Kinom u svakoj sferi! Podsjetio je na smederevsku željezaru, rudnik Zinđin, na prijateljstvo dviju zemalja, na poštovanje, nepokolebljivu principijelnost kad je riječ o međunarodnom pravu i poštovanju suvereniteta.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare