Vučić: Nikome se ne dodvoravam!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Brisela gdje je prisustvovao radnom ručku koji je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen organizovala za lidere Zapadnog Balkana.

„Razgovarali smo o onome šta su planovi nove Evropske komisije, čiji mandat ističe za pet godina. Ja ne volim da pričam šta je ko govorio, ono što je važno za nas, ja vjerujem da ćemo uspjeti da uskočimo u taj voz. Razgovarali smo i o zelenim koridorima. Razgovarali smo strateški o evropskom putu. Uskoro će predsjednica EK posjetiti region i Beograd. Vidjećemo se vjerovatno i u Njujorku. Ja imam veliko poštovanje prema njoj. Mislim da samo jedna zemlja nije došla sa ispunjenim kriterijumima, sa druge strane jedan entitet nije ispoštovao pravila Cefte“ rekao je Vučić i dodao:

„Za nas je opredeljeno oko milijardu i 580 miliona. Velike i važne stvari za nas, ali važnije su sve ove reforme o kojima smo govorili,“ naveo je predsjednik Srbije.

„Mi želimo otvoren Zapadni Balkan, mi želimo otvaranje granica. Reagovanje predsjednika jednog entiteta bilo je da valjda Srbi teroristi se penju u kamione gdje ide roba sa mlijekom, pa će da ih ugrozi,“ rekao je Vučić i istakao da vjeruje da će prvi novac stići krajem oktobra, početkom novembra.

O pisanjima opozicionih medija, Vučić kaže:

„Ti isti su me juče optuživali da sam izdajnik, sada traže da priznam nezavisno Kosovo. Bavite se ovim poslom za dobrobit svog naroda. Da na dnevnom nivou se dodvoravate nekom, ne pada mi na pamet,“ istakao je.

Vučić je ranije istakao da Srbija ostaje posvećena na svom evropskom putu.

Po dolasku u Brisel, susreo se sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i tom prilikom ga obavijestio o zabrinjavajućoj situaciji na Kosovu i zatražio aktivniji angažman evropskih institucija u zaštiti prava srpskog naroda.

„Dobar i otvoren razgovor sa iskrenim prijeteljem Srbije komesarom Varhejijem o napretku naše zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU, sprovođenju Reformske agende i implementaciji evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan. Ponovio sam da je Srbija, suštinski i tehnički, spremna za nove korake u pravcu približavanja i članstva u EU, posebno kada je riječ o vladavini prava, ekonomskim i društvenim integracijama, i zahvalio EK na podršci na tom putu“, naveo je Vučić na Instagramu

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare