Vučić: Hrvatska zabranila ulazak ljudima koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, a nama drže pridike zbog Severine

Specijalni gost Nacionalnog dnevnika na TV Pink je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na samom početku Vučić je govorio o posjeti francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji će ove nedjelje boraviti u dvodnevnoj posjeti Srbiji. Vučić je podsjetio da je Srbiju nedavno posjetio njemački kancelar Olaf Šolc, ali i kineski predsjednik Si Điping.

– Čim ispratim predsjednika Makrona letim za Prag. Očekujem da u prvoj polovini septembra odem u Podrinje. Radiću odande i razgovaraću sa narodom. Kažem im, nećemo da radimo ako neko neće da bude zdrav. Moram i ja da sjednem sa ovima iz Rio Tinta, pa da ih propitujem malo – da vidim da li varaju ili ne – kazao je Vučić.

Kaže da će sa Makronom razgovarati o sporazumima, jedan od tih je sporazum sa francuskom elektro kompanijom o 5G mreži i o jačanju vojske.

– Ne smijemo doći u situaciju da nemamo struje u budućnosti. Sjećate se kada je 5G mreža uvođena pričali su da će nam spržiti glavu, sada kada je svi koristimo prešli su na litijum. Pričaćemo i o jačanju naše vojske i već danima radimo oko ugovora za Rafale – kaže Vučić.

Kaže da će Makron biti dočekan uz najviše državne počast. Odgovarajući na napade u medijima Dragana Šolaka povodom dolaska francuskog predsjednika koji šire neistine o skladištenju nuklearnog otpada u Srbiji, Vučić ističe da takve stvari neko uvijek može da ponavlja, ali da niko nije naivan da povjeruje u takve besmislice.

– Naš zakon to sprječava, niti je o tome iko ikada razgovarao. Sa EDF-om smo razgovarali na moju inicijativu. Ja znam da mi ne bismo imali struje, da nismo sačuvali ugalj mi ni sada ne bi imali struje. Samo da smo poslušali one pametnjakoviće koji su tražili da se ukinu ugalj i rudnici. Ja moram da gledam 10 godina unaprijed, tako rade ozbiljni ljudi – istakao je Vučić.

Podsjeća na naslov „Svi prljavi poslovi SNS-a“, i kaže da je ponosan na Željezaru, koja je čista i u kojoj danas radi 5.000 ljudi.

– Odgovoriću vam na drugačiji način. Sve je izvrnuto naopačke i u svijetu i kod nas u zemlji. Negdje 2015. i 2016. još su Evropa i Amerika bili dominantni sa stopom rasta i u Davosu se jedne godine prvi put se pojavio Si Điping i on u potpunosti mijenja narativ, matricu međunarodnih događanja. On po prvi put prigrli globalizaciju, tržišnu ekonomiju i kaže da su spremni za potpuno otvorene granice, sve ono što su bile zapadne vrijednosti od 1950-ih godina do danas. Kako je on došao i to rekao, dolazi do toga da baš to za šta su se zalagali prestaje da bude dominantna vrijednost i više niko ne govori o tržišnoj ekonomiji i svi onda počinju da govore o strogo kontrolisanim procesima i da konkurenti moraju da budu zaustavljeni – rekao je Vučić.

Što manje sloboda ima, to su vam usta puna demokratije

Dodaje da su istovremeno, kada se govori o slobodi izražavanja i okupljanja, došlo do hapšenja Asanža i Snoudena.

– Nisu oni rođeni u Kini. Interesantan je i Pavel Durov, negdje 2018. godine kada su u Rusiji krenuli u blagi pravni progon. Tog dana kada je sve krenulo, 26. organizacija sa Zapada je potpisali zahtjev ruskoj državi da ne krše slobode. Prošlo je samo pet godina ili šest, pa je potpuno normalno da ga uhapse, da traže gašenje Telegrama u zapadnom svijetu. Sve je postalo obrnuto, stvari se mijenjaju u skladu sa njihovim interesima – kaže predsjednik.

Podsjeća da od kako je na vlasti je stalno bilo demonstracija i da nikada nikome nije bilo zabranjeno okupljanje.

– Ni kada su blokirali puteve, ma niko ih nije dirao. Istovremeno, u svim zapadnim zemljama kada bi se nešto slično dogodilo bi Boga ubili u njima. Po 700 i 800 uhapšenih, od Holandije preko Njemačke. Sjećate se kako su nosili Gretu Tunberg ispred nekog rudnika se zalijepila za beton. Digli je njih četvorica, ajde marš odavde. Pričate o slobodi okupljanja, slobodi izražavanja, a mi  smo 2008. godine kada smo htjeli da demonstriramo, kada smo bili opozicija, ubijen je Ranko Panić, a ja sam pretučen. I svi i dan danas o tome ćute. Sve je obrnuto! Kada dozvolite najveće slobode, vi ste diktator. Što manje sloboda ima, to su vam usta puna demokratije. To je princip koji danas vlada- rekao je Vučić.

Opoziciji nekada litijum bio šansa vijeka, a danas „smak svijeta“

Podsjeća da je opoziciji nekada litijum bio šansa vijeka, a da im je danas „smak svijeta“.

– Može im se da lažu. Vidite mislim da je od predsudnog značaja da mi ljudima ukazujemo šta je istina, bez obzira kako se oni ponašaju. Kada sam vidio da je Skrozi za podršku od mene, koji joj ništa nisam rekao, dali neki predstavnici EU, Plamena iz Bugarske. Onda se postavlja pitanje koga ovde laže više. Koga lažete da predstavnici diplomatskog kora dolaze na demonstracije neke, a da su se naši demonstracijama pojavili u vašim zemljama bili bi istog momenta uhapšeni. Sve je izokrenuto – kazao je Vučić.

Na izjavu Dragana Đilasa da Vučić nije normalan, predsjednik Srbije kaže da građani najbolje znaju kakve su im plate bile, i kolika je bila nezaposlenost tada.

– Nemojte da smetnete sa uma samo jednu stvar još. Sjećate li se da su ikada, šta god se desilo bilo kome iz srpskog naroda, oni bili na strani Srbije? Kurti uhapsio preko 60 ljudi, nikada nisu reagovali ni na jedno hapšenje. On im je bio intelektualac i dobar. Kada se u Srebrenici desio napad na mene, nisu reagovali, rekli su da dižem sebi rejting. Nisu reagovali ni kada sam htio da odem u Jasenovac, pa je zabranjeno. Jesu li ikada bili na strani bilo kog Srbina? Nisu bili ni na strani Nemanje Berića, koji je uhapšen zbog pjesme – naveo je on i osvrnuo se na situaciju sa zadržavanjem Severine na graničnom prelazu prilikom ulaska u Srbiju:

– Ja sam jutros zvao Dačića, probudio ga, da vidim šta se dešava sa Severinom. On mi je rekao tako je i tako je, i rekao mi da nije privođena, zadržana je na granici dva sata. I ja mislim da je to mnogo glupo i nepotrebno. Ne zbog Severine, o kojoj sve najgore mislim. Mi moramo da se razlikujemo od njih u svemu i to mnogo da se razlikujemo. Sačuvaj me Bože da vodim državu u kojoj će hapsiti svakoga ko sluša Tompsonove pjesme. Sačuvaj me Bože one države koja mrzi Baju Malog Knindžu. Pustite ih sve, i Selmu Bajrami. To što oni mrze Srbiju, govore o sebi – kazao je Vučić.

Biće ukinuti spiskovi nepoželjnih osoba

Ističe da će u naredna dva ili tri dana biti ukinuti spiskovi.

– Nema ko u Srbiji danas nije reagovao od opozicionih političkih partija i takozvane demokratske javnosti. Zato što je neka pjevačica, koja kaže da je Srbija genocidna država, i da sam ja diktator, i koja zna da su Srbi zločinci, al voli pare od Srba ovdje da uzima. Ćutali su, nijedno saopštenje nije otišlo za Nemanju Berića. 15 dana je bio u zatvoru, tučen i maltretiran! – kaže Vučić i dodaje:

– Kažu Hrvati zašto ste zadržavali nekog ko je pričao o genocidu, vjerujemo da će to prestati. Prestaće, zato što mi hoćemo da budemo izrazito demokratska zemlja. Oni su (Hrvatska), zvanično, zemlja EU, zvanično izašla sa zabranom političara koji su u parlamentu donijeli odluku da se izglasa Rezolucija o genocidu u Jasenovcu. Dakle, oni su tim ljudima zabranili ulaz. Stavili su te ljude na listu da preko Hrvatske ne mogu da uđu na teritoriju EU. Ne da su ih držali po sat, dva negdje. Jer razumijete o čemu vam govorim. Ali pitanje ovim našima odavde, odakle im obraz, da su našli sve šta će da zamjere Bori Čorbi, da ćute za Nemanju Berića, ali će za svaku sitnicu da napadaju Srbiju. Kurti danima hapsio Srbe, a Rada Trajković zadržana dva sata na prelazu, zvali me svi ambasadori! Ćutali su zbog desetine uhapšenih ljudi, pitao sam ih da li su normalni, da li ih je sramota – kazao je on.

On kaže da nikada neće moći da razumije dozu autošovinizma kod Srba, i da sve tuđe više volimo od onoga što je naše.

– Nego da se vratim na Željezaru. Ona je spas, Linglong je spas, to su investicije koje nas spasavaju. Kao i njemačke fabrike! Kaže mi jedan da ću biti gonjen zato što sam izdajnik. A on što je topio tenkove neće biti gonjen. Ljudi, kažu da sam napravio logor stranih kompanija. Pa oni nisu sasvim svoji, hoće da se vrate u vrijeme socijalističkog samoupravljanja. Mi smo zbog investicija pretekli sve i postali najuspješniji. Šta biste vi da uradite, da nas pretvorite u izolovano ostvro gdje se ništa ne radi – kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je Vulinu, koji je ministar, zabranjen ulazak u Hrvatsku.

– A jeste li čuli Inicijativu mladih za ljudska prava da traži da mu se dozvoli ulazak. Vulin, Berić, njihovi životi nisu važni. Ali hajka krene čim dirnete u nekoga drugog, hoće da mrzimo svoju zemlju. Ne, Srbija je najbolja, i ono što nije dobro ispravljaćemo, ali nikada me nećete natjerati da bilo koga i bilo šta volim više od Srbije – istakao je on.

Vučić dodaje da politički protivnici žele da vide strah kod njega, i ističe da neće bježati nigde.

– Ponosan sam na sve što sam uradio, jer ja vidim rezultate. Zapamtite moje riječi, neće biti u stanju ne da okreče, nego ni da obiđu sve ono što sam izgradio. I puteve, i mostove, i bolnice, zgrade, kuće… Neće moći da obiđu! Njihov je problem u tome što kada prijete da će neko plivati u rijeci, meni su smiješni. Ja znam ove tipove, sve ih znam. Kao mnogo su pametni. Ja stojim, gledam ih, smiješni mi svi zajedno. I sto puta kažem narodu, opasne su to stvari, mnogo novca spolja ima tu. Milijarde evra su uložene u njihov medijski sektor. Sa samo jednim ciljem! A do sada nisu uspjeli. Ne mogu da podnesu da postoji neko ko je hrabar i neće da ustukne. Ja sam takve prozreo odavno – kaže on.

Ističe da on odavno zna da prepozna šibicare, i kaže da je mašinerija laži uključena u kampanju protiv projekta Jadar.

– Jedna laž sustiže drugu. Kažem im čekajte ljudi, imamo još dvije godine da razgovaramo. Ja sam već pričao sa narodom, i tek ću! To ih baš posebno nervira – poručio je Vučić.

Rekao je da prosječna plata u septembru ide na 860 evra, kao i da će u decembru sledeće godine će biti preko 1.000 evra.

– Biće kupovna moć veća, pošto je skok plata i penzija kod nas mnogo veći od inflacije. Nadam se da neće rasti cijena nafte, držaćemo inflaciju na četiri odsto. Moramo samo da se zapitamo, radimo li mi više? Kod nas po procjenama oko 3 sata i 10 minuta ljudi gube vrijeme na poslu na društvene mreže. Zato ljudi neće biti zanatlije, jer bi morali mnogo više da rade – ističe Vučić.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare