Vučić: Branimo samo svoje!

U trenucima kad žele našoj zemlji da otmu ono što je vjekovima njeno, jedinstvo nam je najpotrebnije, kaže ministar spoljnih poslova Marko Đurić

Ostalo je još samo pet dana do sjednice Generalne skupštine UN o rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici, zakazane za 23. maj, koja će u modernoj istoriji ostati obelježena kao jedan od najtežih političkih momenata za Srbiju i naš narod.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovaće u Njujork da bi ponovo na licu mjesta, u sjedištu UN, vodio nimalo laku bitku za odbranu vitalnih nacionalnih interesa, časti i dostojanstva države i naroda iz Srbije i Republike Srpske.

Naš otpor biće jak

Predsjednik Vučić je objasnio da su tri cilja rezolucije o Srebrenici:

– Prvi je u krajnjoj instanci, iako će vam zapadnjaci reći nije to cilj, ukidanje Republike Srpske. Drugi je revizija presude za odgovornost Srbije i u skladu s tim, pod rednim brojem tri, neko bi malo para da dobije od Srbije i da je tuži za naknadu ratne štete.

U svijetu su, kako je dodao, naučili na Srbiju pognute glave, koja ćuti i trpi udarce po glavi, ali će i ovaj put naš otpor biti veoma jak.

– Oni će formalno da pobede. Ali mislim da će svaki građanin Srbije, bez obzira na nacionalnost, da se osjeća ponosno. A posle toga da radimo još jače, da napredujemo i snažimo svoju poziciju u svetu. Osim puta ka EU, nastavićemo da negujemo i svoja prijateljstva prema istoku.

BRANIMO SAMO SVOJE

– Nas čeka težak posao, i da budem sasvim ličan, za mene možda najtežih sedam dana od kada sam premijer ili predsjednik Srbije. Biću potpuno posvećen našoj borbi, znajući koliko je moćna mašinerija kolektivnog zapada i znajući koliko su bogati, silni, moćni i bahati. Ali nemamo izbora – kazao je on, uz poruku da predaje nema i neće biti.

U toj borbi predsjednik uživa sve snažniju podršku naših građana širom sveta koji pozivaju na slogu i jedinstvo.

Rezolucija i o zločinima Njemaca i ustaša

Predsjednik Vučić je pred jučerašnji ručak, koji je upriličio za patrijarha Porfirija, Sabor SPC i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao da će usvajanjem rezolucije o Srebrenici biti otvorena Pandorina kutija.

– Jer će Rusi uskoro pokrenuti zahtjev da se proglasi genocidom nemačko ubijanja ruskog i sovjetskog naroda tokom Drugog svjetskog rata. Mi ćemo to tražiti isto za ono što su Njemci činili u Srbiji i za to što su hrvatske ustaše radile u Jasenovcu. Ali da ne govorim da će to da otvori i mnoga druga pitanja i za Tursku i za neke druge zapadne sile, od starosedalaca američkih do mnogih drugih – rekao je Vučić.

On je posle ručka rekao da se razgovaralo o težini trenutka:

– Izrazio sam zahvalnost na tome što se bave pitanjem nametnute rezolucije o Srebrenici, kao ključnim pitanjem za opstanak srpskog naroda.

Marko Đurić, ministar spoljnih poslova, kaže za Republiku da je najavljena rezolucija o Srebrenici samo još jedan od pritisaka na Srbiju zbog slobodarske politike nezavisnosti koju vodi. Jer ova Srbija danas je, kako ističe srpski šef diplomatije, na svaki način jača i uvaženija od one Srbije koju su nam ostavili oni koji su našu zemlju gurnuli u propast dvehiljaditih, ostavivši na hiljade nezaposlenih i opustošenu ekonomiju.

– Srbija predvođena predsjednikom Vučićem gradi budućnost na jakim ekonomskim osnovama, tražeći prijateljstva i na istoku i na zapadu. Srbija koja se zalaže za mir i stabilnost, ali će uvijek braniti svoje. U trenucima kad mnogi žele da našu zemlju vrate u neka mračna vremena, kad pokušavaju da joj otmu ono što je vjekovima njeno, kad mimo svakog prava i pravde pokušavaju da unište srpsko postojanje, jedinstvo nam je potrebnije nego ikad. Jer samo ujedinjeni možemo da odbranimo istinu i da se izborimo za pravdu – zaključuje Đurić-

SVI IZA PREDSJEDNIKA

Podsjetimo, portal Republika je protekla dva dana pisao da je neophodno da, sada više nego ikad, svi, kao jedan, budu uz predsednika Vučića u lavovskoj borbi protiv demonizacije srpskog naroda, a poruke podrške uputili su i: predsjednik Skupštine RS Nenad Stevandić, predsjednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković, predsjednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović, predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Anro Gujon, predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, nekadašnji predsjednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković, predsjednik Skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun… Kao i lider DNP Crne Gore Milan Knežević, poslanik i član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović, potpredsjednik PUPS Stefan Krkobabić, ministar bez portfelja i potpredsjednik SPS Đorđe Milićević, profesor na Filozofskom fakultetu Vladimir Vuletić…

Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju

– Ova rezolucija ima za cilj najbrutalniju stigmatizaciju srpskog naroda, kome se bez ikakvog osnova pripisuje kolektivna krivica za navodni genocid u Srebrenici. Ona je osmišljena kao sredstvo direktnog političkog udara na Republiku Srpsku, koju inicijatori i sponzori ove rezolucije pokušavaju da dehumanizuju, razvlaste i da joj ospore pravo na postojanje. U takvoj situaciji mi moramo da budemo svom snagom uz naš narod u Republici Srpskoj, koji vodi najodsudniju diplomatsku bitku za politički opstanak. Ovo je naša zajednička borba, borba za naše zajedničke vrednosti, borba za to da srpski narod bude i opstane svoj na svome. U takvim trenucima zajedništvo treba da nam bude najvažniji nacionalni prioritet. Kada otadžbina zove, naša je dužnost da se odazovemo. Zato svako insistiranje na političkim podelama i stvarima koje nas razdvajaju može samo da odmogne diplomatskoj bici koju predvodi Srbija, i da pomogne onima koji pokušavaju da nas ponize i unize.

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost

– Svi Srbi koji njeguju svijest o nacionalnoj odgovornosti, ali i razum kao fundament opstanka, pojedinačnog i kolektivnog, sada moraju da budu uz našeg predsjednika, predsjednika Srbije, ali i svih Srba, Aleksandra Vučića. To je jedina mjera srpskog patriotizma u ovim mučnim trenucima, kad su sile bezumlja sa zapada odlučile da nagrade dželate srpskog naroda, potomke onih koji su nad Srbima više puta vršili genocid u 20. vijeku, time što sad njihove žrtve, odnosno sve nas, žele da oglase za simbol genocidnosti. Tim silama zla i bezumlja nije cilj da postignu pomirenje ili pravdu na zapadnom Balkanu. Pobogu, pa oni su svojim činjenjem i nečinjenjem „prokopali kanale za potoke krvi koji su tekli krajem prošlog stoleća na ovom prostoru“. Sada tom sramnom rezolucijom samo žele da zapečate svoje nedjelo u pokušaju da ostvare tri ogoljena politička cilja – da ukinu Republiku Srpsku, da nam otmu Kosmet, da razvrgnu suverenističku politiku i status naše otadžbine. Međutim, Srbija i srpski narod brane se, braniće se i na kraju će pobijediti. Uslov za tu pobjedu sadržan je u imenu Aleksandra Vučića. On je personalni simbol svake srpske pobjede. Ko to ne shvata, taj je ili zao ili glup. Trećeg nema.

Ognjen Karanović

Nenad Vuković, predsjednik Društva lobista Srbije

– Jedinstvo je neophodno jer se ovde radi o srpskom narodu u celini. Srbi moraju da govore svoju istinu što češće, što glasnije i jedinstveno. Jer je niko neće govoriti umesto njih. A potrebno je da se naša istina čuje jer Srbija ima šta da kaže i činjenično i pravno i politički

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare