VRIJEME JE! Ervine, osudi DPS i prihvati ispruženu srpsku ruku pomirenja!

Klupko se polako odmotava, stvari koje su mnogi građani naslućivali se obistinjuju. Međutim, nekima očigledno nijesu dovoljni ni dokazi u vidu „Skaj“ (Sky) prepiski da bi prihvatili činjenice i izvinili se crnogorskoj javnosti i sugrađanima, odnosno svojim biračima.

Dva člana porodice Lazović svako malo se pominju u Skaj prepiskama. Lazović mlađi, Petar, upleten i u pokušaj narušavanja međuvjerskog odnosno međunacionalnog sklada u Pljevljima.

Po završetku izbora 2020. godine, Petar Lazović organizovao je da se Pljevlja iscrtaju krstom sa četiri ocila.

On je od Darka Šarića tražio da „njegova ekipa“ iscrta Pljevlja krstom sa četiri ocila. To je zahtijevao nakon što su prebrojani glasovi na izborima 30. avgusta 2020. godine, na kojima je Demokratska partija socijalista nakon tri decenije izgubila vlast.

“Reci Pljevlja da se iscrtaju četiri es”, poslao je Lazović 1. septembra 2020. godine Šariću.

To je škola DPS-a, koji je tri decenije slijedio poznatu Cezarovu maksimu: „Zavadi pa vladaj“.

Naime, 2. septembra je nekoliko objekata osvanulo sa ispisanim prijetećim porukama – “Selite se Turci” i sa iscrtanim krstom sa četiri ocila.

Čak su i prostorije Islamske zajednice u Pljevljima osvanule sa polomljenim staklima, i sa porukom: „Poletjela crna ptica Pljevlja biće Srebrenica“, saopštio je tada glavni pljevaljski imam Samir Kadribašić.

Pljevaljski Srbi prekrečili su grafite koji su bili na više lokacija, a mladi koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) su protestom ispred pljevaljskog Centra bezbjednosti izrazili svoje nezadovoljstvo. Tada su poručili da će se organizovati da odbrane islamske svetinje, ukoliko Ministartvo unutrašnjih poslova nije u stanju da zaštiti sve svoje građane.

Primitivni pokušaji ponovnog dizanja tenzija, na žalost određenih pojedinaca nijesu uspjeli.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je tada ocijenio da incidenti u Pljevljima podsjećaju na 90-te godine i događaje koji nijesu nikom dobro donijeli.

„Udar na Bošnjake i Islamsku zajednicu je udar na temelje Crne Gore, na multivjersku i multietničku Crnu Goru. Bošnjaci imaju pravo da budu uplašeni od tih poruka, četničke ikonografije, i poruka. Svježe su rane, i zbog takvih poruka imali smo mnogo smrtnih ishoda i iseljavanja…“, izjavio je tada Ibrahimović.

Takođe je poručio je da je sve to opasna poruka za društvo.

„Vjerujem da će državni organi i građani stati na stranu pravde i pronalaženju vinovnika tih događaja. Bošnjačka stranka će istarajati da se što prije dođe do vinovnika tih događaja u Pljevljima i ostalim mjestima gdje žive manjine. Ti događaji mogu da se reflektuju ne samo na Crnu Goru, već i na region.“

Da li će sada, nakon otkrivanja pravih nalogodavaca, gospodin Ibrahimović prikupiti hrabrosti da napiše krivičnu prijavu protiv Petra Lazovića ili će po ko zna koji put pokazati da su jedine „svetinje“ odnosno „sveci“ koje se ne smiju napadati: DPS i njihovi vojnici?

Ibrahimović je 14. septembra 2020. godine pokušao da iskoristi dešavanja u Pljevljima da nakon paralamentarnih izbora politički profitira, rekavši da su Bošnjaci, manjinski narodi, kao i većinska Crna Gora, uplašeni.

„Osjećaju zebnju u srcu, ali i razočarenje da li ima onih koji ne poštuju osnovna ljudska prava, odnosno danas dijele po nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Da i danas postoje građani koji ne vole Crnu Goru, koji ne čuvaju druge od sebe, ne njeguju čojstvo i junaštvo i ne vide manjine u Crnoj Gori, a samim tim ne žele dobro Crnoj Gori ni njenim građanima. Država i građani ne smiju zagarati oči pred latentnim hegemonizmom, ratnohuškačkom retorikom i fašističkom ikonografijom, koje predstavljaju najveću opasnost ne samo kod nas već i cijelom regionu. Zato pozivam nadležne institucije da u što kraćem vremenu otkriju počinioce ovih gnusnih djela, asve građane Crne Gore na jedinstvo u pravcu borbe protiv svih vidova kleronacionalističkih ideologija“, kazao je tada lider Bošnjačke stranke.

Razlog da bude uplašen svaki dobronamjemi građanin Crne Gore bez obzira kojoj vjeri ili naciji pripada, kazao je, treba tražiti i u poražavajućoj činjenici da na ponavljanje Srebrenice pozivaju i mlađi ljudi koji nijesu bili rođeni u vrijeme kada su se dešavali stravični događaji u Srebrenici.

Zbog čega sada, gospodin Ibrahimović, kao čestit i ponosit Bošnjak, ne sazove konferenciju za medije, izvini se svim Bošnjacima, muslimanima i ostalim crnogorskim građanima, jer je zarad svojih interesa bio u stanju da sarađuje sa onima koji narod kojem pripada koriste za političke obračune sa Srbima? Da li su gospodinu Ibrahimoviću miliji evri ili čast i poštenje?

Ukoliko želi da Crna Gora krene evropskim putem za koji se navodno zalaže, Ibrahimović mora jednom za svagda prekinuti saradnju sa DPS-om i okrenuti se ideji pomirenja crnogorskog društva i napretku države Crne Gore

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare