Vojin Grubač: Amandmani Vlade Crne Gore nisu na štetu Srba

Saopštenje prenosimo integralno

NVO Centar realne politike podržava odluku Vlade Crne Gore koja planira da preda dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici u OUN, sa vrlo korektnim objašnjenjem tih amandmana koji daju jasan magistralni pravac spoljnje politike države.

Naime,  prvim amandmanom gdje figuriše: “ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini”, Vlada podvlači namjeru sprječavanja svakog potencijalnog manipulisanja na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu: bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija, čime onemogućava narativ i namjeru da se time jedan narod želi proglasiti genocidnim.

U drugom amandmanu, gdje stoji predlog: “potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama”, Vlada objašnjava da suštinski  dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, s obzirom na to da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmerene protiv Republike Srpske.

Učitavajući ogromne unutrašnje i spoljnje pritiske koji se vrše na Vladu Spajića da glasa za rezoluciju,  predostavljanje ovih amandmana i objašnjenja predstavlja mudar potez usmjeren na spuštanje tenzija u Crnoj Gori i promovisanju mira na Balkanu. 

Na te amandmane su u Crnoj Gori ishitreno i s oštrim osudama reagovali spoljnji saradnici DPS-a, kojima nisu u fokusu žrtve i individualni počinioci zločina, niti mir i stabilnost u regiji, već su im dupli standardi i  generalizacije prepoznatljiva politička disciplina. Njihov jedini cilj je bio da u svakom istorijskom periodu kroz razne manipulacije dižu međuetničke tenzije, dovodeći ih više puta, zakonomjerno, do granice bliske otvornim sukobima u Crnoj Gori.  

U te anahrone kvazijastrebove, koji su uvijek bili ekstremna ideološka prethodnica DPS-a spadaju:  dr Srđa Pavlović, Boban Batrićević i Miodrag Vlahović koji su se prvi javili da amandmane Vlade Crne Gore stave u kontekst svojih smiješnih teza o nekakvoj „lojalnosti Vučiću, Dodiku,…“, s namjerom pokretanja medijsko-političke hajke. 

I to govore kao likovi koji su slijedili, nikada je ne osudivši,  politiku podizanja nacionalnih tenzija od strane Mila Đukanovića i njegovog DPS-a u Crnoj Gori, koja se najupečatljivije manifestovala kroz primjer ispisivanja najekstremnijih i najgorih grafita u istoriji Crne Gore u Pljevljima 2020. godine, što su izveli terenski aktivisti DPS-a u skladu sa voljom vrha te skaredne političke partije.

Ako su Pavlović, Batrićević i Vlahović pristalice kolektivizacije grijehova za bilo kakve zločine, a ne njihovu personalizaciju, tada su za zločinačke grafite u Pljevljima: „Srebrenica 92., selite se Turci“ i „Poletjela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“  krivi svi  funkcioneri i članovi DPS-a i njegovih političkih satelita,  svi DPS-om kontrolisani mediji i NVO, kao  i uslužni intelektualci bivšeg, nakaradnog  Đukanovićevog sistema vlasti.

Ako se primjenjuje princip personalne odgovornosti, tada su za ekstremni nasrtaj na muslimane u Pljevljima 2020. godine, instrumentalizacijom  teme Srebrenice, ključni krivci isključivo oni krugovi iz vrha DPS-a koji su donosili političku odluke da se to uradi, kao i sami učesnici: policijski funkcioneri i terenski aktivisti, za što moraju zakonski odgovarati. Samim tim, Pavlović, Batrićević i Vlahović mogu da izaberu koja im u ovom slučaju opcija odgovara!?

Da konstatujemo, Vlada Crne Gore je predloženim amandmanima  pozitivno promovisala princip personalne odgovornosti, odbacila bilo kakve manipulacije koje bi išle na štetu Srbije i srpskog naroda, ali i dala podršku Dejtonskom sporazumu u punom kapacitetu, gdje je Republika Srpska neupitni entitet, što smatramo ispravnim smjerom koji je optimalan u sadašnjim, dosta složenim međunarodnim okolnostima.

Vojin Grubač, predsjednik NVO Centar realne politike

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare