Vlast u Podgorici opstaje, na pomolu dogovor?

Vladajuća većina je bila jednoglasna da ne treba ići u skraćenje mandata, a postoji apsolutna podrška i povjerenje za rad gradonačelnice Olivere Injac, ocijenio je šef odborničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić, za Gradsku RTV, komentarišući sastanak vladajuće većine u Skupštini Glavnog grada.

Među vladajućom većinom, kako ističe, postoji konsenzus da su zadovoljni radom gradske upave prethodnih godinu dana, te ne spore konkretne rezultate.

„U tom kontekstu nema disonentnih tonova. Ono što je predmet samog sastanka jeste regulisanje statusa posebnog odborničkog kluba Pokret za Podgoricu, koji su bliski predsjedniku Jakovu Milatoviću, a koji su nekada bili odbornici PES-a. Sada treba naći model gdje se oni mogu intregrisati u vladajuću većinu“, istakao je Čarapić.

Naglašava da još uvijek nije kristalno jasno ni što je problem, niti, kako kaže, što je rješenje.

„Ne bih, u ovom trenutku, mogao da zaključim tu temu, ali se nadamo da možemo doći do neke lucidnosti na kraju čitavog postupka. Odbornici Pokreta za Podgoricu su negdje provukli da je neglasanje za Izvještaj o radu bio manevar, i to je više bio odnos prema PES-u nego prema samoj Gradonačelnici“, kazao je Čarapić.

Smatra da ne treba sve rješavati po hitnom postupku.

„Postoji vrijeme da se ovo riješi. Grad je funkcionalan, Skupština je imala dvije sjednice nakon što je nastala percipirana kriza. Mislim da sjednica neće bti do kraja ljeta i biće vremena da se iskristališu stvari“, poručuje Čarapić.

Dodaje da odbornici Pokreta za Podgoricu nijesu na ovom sastanku iznijeli kokretne zahtjeve.

„Više je bilo teoretisanje i pokušavanje da se njihova pozicija stavi u kontekst mjesta u koalicionoj većini. Jer, podsjetiću, oni nijesu potpisnici koalicionog sporazuma. Ukoliko ih uvažimo kao zaseban entitet ili subjekt, Pokret za Podgoricu može da participira na koalicionim osnovama ali bi to zahtijevalo revidiranje koncepta koalicionog sporazuma“, objašnjava Čarapić.

Napominje da u PES-u smatraju da to mimoilaženje nije suštinsko.

„Moguće da postoji neka bočna politička agenda i moguće da je to suština, ali svakako ne i funkcionisanje samog grada Podgorice“, zaključuje Čarapić.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare