Владислав Бојовић отворено о српском језику и Уставу!

Он је гостујући у емисији „Са Српском у центар“ на Српској РТВ казао је да се суспензија подршци Влади Спајића управо десила након што је Влада без консултација са коалиционим партнерима и без организовања референдума донијела нелегитимну одлуку и прекршила споразум у којем је јасно дефинисано да ће се избјегавати питања која дијеле, укљујући процесуирање оних који су пљачкали државу.


Оно што је веома важно, како наводи Бојовић је предуслов да би се уопште говорило о реконстукцији, а то је да се усвоји резолуцијао о Јасеновцу.

„Један од иницијатора је био управо Спајић и ми очекујемо да ће она бити усвојена до краја јуна у Скупштини Црне Горе”, рекао ке Бојовић.

То, како истиче, није једини услов. Они су тражили такође да се достави конкретна и временски дефинисана реализација програма Европа САД 2.


„Ми смо веома јасно ставили до знања да очекујемо да се јасно дефинишу кораци у реализации програма Европа САД 2 по питању повећања плата, пензија и осталих ствари које утичу на животни стандард грађана. Нисмо ми то обећали, то је обећао господин Спајић и дао је и сам одређене рокове до када ће то да реализује. Ми не можемо да чекамо да се то деси у недоглед“, наводи Бојовић.


Како каже, треба се прво договорити унутар куће како би се изгбјегле тензије, те да се јасно дефинише кад год су у питању међународни споразуми, питања Резолуције, закључци који ће бити у складу са оним што је дух споразума који је сада, како каже, брутално прекршен.


Траже и да се покрене уставна иницијатива да се српски језик нормира као службени језик.


„Ми очекујемо тек сад након резултатат пописа да ће се видјети да је српски језик убједљиво већински језик којим говоре грађани Црне Горе. Српска језичка заједница убједљиво је већинска и мислимо да то мора да се нормира у Уставу и да то није ствар захтјева Срба него елементарне правде, равноправносгти, једнакости грађана у овој држави”, поручио је Бојовић.


Наредни услов се тиче борбе против организованог криминала а то је да се нормира незастаријавање кривичних дјела и организованог криминала.

Такође, говорио је о међудржавном споразуму са Републиком Србијом о одвојном држављанству.


„То је споразум који би имао практичну корист за велики број грађана а исправила би се неправда за грађане који живе у Србији, поријеклом су из Црне Горе, имају своју имовину, а немају могућност да остварују основна права као држављани Црне Горе”, објаснио је Бојовић.

Тражили су и да се тробојка нормира као државна застава.


Када је ријеч о борби против организованог криминала Бојовић каже:


„Сматрамо да је веома важно да због борбе против оних који су и процесуирања оних који су створили један укупни амбијент и систем високе корупције и организованог криминала да се афере који се појављују да се у најскорије вријеме расветљавају процесуирају и окончавају“, закључује Бојовић за Српску РТВ

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Српски језик источне Херцеговине ,сада углавном ЦГ,узет је као основ, књижевног српског језика…Заиста , у чему је неспоразум.