Vladimir Pavićević: Milojko ptica trkačica, Milatović recitator!

Politikolog Vladimir Pavićević komentarisao je za RT Balkan spoljnopolitčki kurs Crne Gore, u svijetlu poslednje posjete premijera Milojka Spajića Berlinu gdje je bezuslovno iskazao podršku Ukrajini.

Na pitanje da li Spajić ide stopama Mila Đukanovića, Pavićević je odgovrio da je lider PES-a daleko od „starog političkog lisca“ Đukanovića.

„U Crnoj Gori imamo situaciju da dvojica ljudi koji zauzimaju dve od tri ključne pozicije u institucionalnom sistemu, predsjednik države Jakov Milatović i predsjednik vlade Milojko Spajić, imaju marionetski pristup u odlučivanju, u vođenju države i u mnogim drugim procesima, a to građani Crne Gore ne vole. Milojko Spajić na svaki mali mig iz Berlina odmah trči i leti, iako svi vide da je ova njemačka vlada bez kredibiliteta, da je to najslabija vlada od pada Berlinskog zida, a da je aktuelna njemačka diplomatija predmet podsmijeha“, ukazuje Pavićević, zaključujući tako da nema čak ni praktičnih razloga da se Spajić ponaša kao marioneta.

Po svom ulizištvu nije mnogo bolji ni Milatović, sve su prilike.

„Kako koji stranac dođe, pa kog god nivoa bio, Jakov se s njim susretne, nešto objašnjava, opravdava, kao da mu referiše. Ponaša se kao recitator, i ni to građani Crne Gore ne vole, ne sviđa im se jer pokazuje da na čelu institucija imamo ličnosti veoma oslabljenih autoriteta“, ističe on.

I jedan i drugi ipak su, po svemu sudeći, svetlosnim godinama daleko od Đukanovića.

„Spajića slabo i interesuju velika politička pitanja i očigledno da oko sebe ima neke ljude koji mu govore – „samo se ti drži Berlina“. Smatram da je on samo neuk u politici, i njegov pristup je toliko amaterski, da mi ne možemo govoriti ni o njegovim prosrpskim ili antisrpskim, niti antiruskim ili bilo kakvim drugim stavovima, već samo o odsustvu političke vizije i promišljanja“, rekao je Pavićević i dodao:

„Kod Milatovića je to pitanje neiskustva, kalkulacija, nemogućnosti da se zauzme pozicija. Obojica su pripadnici dolazeće generacije političara koja se ne snalazi najbolje u bazičnim političkim pitanjima ni unutrašnje ni spoljne politike“, uvjerava Pavićević.

Ovakvo „lutanje“ sigurno košta crnogorskog premijera, budući da je Pokret Evropa sad u Budvi prošlog mjeseca, u odnosu na parlamentarne izbore od prije godinu dana osvojio čak tri i po puta manje glasova. I na lokalnim izborima u Andrijevici koji su održani nedavno, takođe su imali slab rezultat.

„Građani sve to prate i već na lokalnim izvorima kažnjavaju neznanje, neukost ili nesposobnost. Jakov nema stranačku afilijaciju, nastupa samo kao predsjednik, pa nema mogućnosti da se na izborima provjeri kakvo je stanje u biračkom tijelu“, zaključuje Pavićević.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Bilo bi dobro da je u pitanju samo neukost !