Vladimir Božović generalni konzul Srbije u Njujorku

Vladimir Božović diplomatsku karijeru nastavlja u Sjedinjenim Američkim Država, preuzima dužnost generalnog konzula Srbije u Njujorku.

– Novoj diplomatskoj dužnosti pristupam spreman da, uz redovne nadležnosti, budem potpuno posvećen građenju najboljih odnosa Srbije i SAD, sa osnovnom pretpostavkom da je Srbija čvrsto opredijeljena da SAD u budućem razvoju budu jedan od ključnih strateških partnera Srbije na političkom, ekonomskom i svakom drugom putu napretka, kako je to nedavno naglasio njegova ekselencija ambasador u Vašingtonu Marko Đurić, napominjući da je urađeno mnogo na jačanju srpskog kokusa, a i osnovan je Američko-srpski poslovni savjet sa ciljem daljeg unapređenja ekonomskog dijaloga i privrednih veza Srbije i Sjedinjenih Američkih Država- izjavio je dr Vladimir Božović, piše A plus.

Vladimir Božović je rođen 3. decembra 1970. u Nikšiću, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Višu školu unutrašnjih poslova završio je u Zemunu, potom i osnovne studije prava. Magistarskim radom “Korupcija i antikorupcijska svijest sa osvrtom na policiju” stekao je zvanje magistra pravnih nauka, a na Fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu doktorirao je na temu “Integritet policije i korupcija u policiji u Srbiji”.

Završio je specijalističke kurseve i obuke u Srbiji, Mađarskoj i SAD. Nakon toga, 1997. godine otvorio je advokatsku kancelariju Božović. Zastupao je Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropoliju Crnogorsko-primorsku. Uporedo je radio i kao rukovodilac Odjeljenja pravosuđa i ljudskih prava u Koordinacionom centru Vlade SR Jugoslavije i Republike Srbije za Kosovo i Metohiju.

Političku karijeru počeo je 2004. kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije. Na toj funkciji ostao je do 2007. godine. U tom periodu obavljao je i funkciju generalnog inspektora MUP-a, te Nacionalnog koordinatora za policiju i ljudska prava Srbije i Crne Gore pri Savjetu Evrope. Funkciju državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije obavljao je u dva navrata. Prvi put od aprila do novembra 2012. godine, a nakon toga i u periodu od juna 2017. do decembra 2019. godine, nakon čega je imenovan za ambasadora Srbije u Crnoj Gori. Od maja 2015. do juna 2017. bio je savjetnik predsjednika Vlade Aleksandra Vučića nadležan za regionalnu saradnju i odnose sa vjerskim zajednicama.

Foto: Vijesti

Izvor: Dan

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare