Vlada odlučuje! Brđanin do ponedeljka! Spajić: Njega niko u Vladi ne podržava!

Vlada Crne Gore danas je odbila predlog da ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović koordinira Upravom policije.

Obrazloženje je da to nije u skladu sa zakonom.

To znači da aktuelni direktor policije Zoran Brđanin, do daljnjeg, ipak ostaje na toj funkciji.

Ministri na današnjoj sjednici nisu uspjeli da se dogovore o tome ko bi mogao da naslijedi Brđanina. Iako je konferencija za novinare iz Vlade bila najavljena za 13 časova još uvijek nije počela.

Podsjećamo, Vlada je o ovome raspravljala nakon što je za to zeleno svjetlo dala Komisija za kadrovska i administrativna pitanja.

Uz predlog o razrješenju Brđanina figuriralo je i rješenje da ministar unutrašnjih poslova bude koordinator Uprave policije.

Premijer Milojko Spajić naveo je na sjednici da nema ništa protiv smjene Brđanina, ali da se sprovede po zakonu i da se odredi novi direktor.

Kako prenosi portal RTCG, Spajić smatra da to ne može biti ministar Danilo Šaranović kao koordinator, navodeći da to nije po zakonu, a treba imati u vidu napredak u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa EU i potrebu poštovanja procedura. O predlogu da Brđanin bude razriješen nije odlučeno, imajuću u vidu da kompromisa i dalje nema.

Spajić je predložio i da se o ovom pitanju razgovara sa partnerima iz Brisela.

Premijer Milojko Spajić kazao je danas, na kofnerenciji za novinare nakon sjednice Vlade, da direktor Uprave policije Zoran Brđanin nema povjerenje nijednog člana 44. Vlade, pa samim tim nema ni njegovo. povjerenje“

On je dodao da „Vlada podržava prijedlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića o razrješenju direktora Uprave policije“.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici donesena su dva formalna zaključka.

„Predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića za razrješenje Brđanina, a druga da ministar Šaranović do ponedeljka planira akcije kako da se to sprovede“, rekao je Spajić.

On je istakao i da je „loše građane informisati lažnim vijestima“.

„Razumijemo opoziciono djelovanje, ali mislim da je loše građane informisati na pogrešan način lažnim vijestima“, naglasio je Spajić.

Spajić je kazao i da sve što radi 44. Vlada, radi se transparentno i bez želje da se politizuju javne funkcije.

„Sa Evropskom komisijom (EK) se savjetujemo i tražimo optimalan način da izađemo iz ove situacije. Direktor policije nema povjerenje Vlade i to nije normalno. Ne želimo da ulazimo u galimatijas sa Evropskom komisijom. Bitno je da se sprovede koordinacija sa Evropskom komisijom i mislim da svi ministri treba da koordiniraju sa EK oko iskustva“, saopštio je Spajić.

On je pojasnio i da Crna Gora, kad dobije IBAR, „izlazi iz balkanske kaljuge u kojoj smo se nalazili 30 godina“.

„Dobijanje IBAR-a treba da se desi ili u maju ili u junu. Ne smijemo imati iznenađenja. Zbog ove konstatacije bitno da se malo bolje koordiniraju sa EK. Imali smo istu situaciju sa ostalim resorima – pravde, kulture, finansija… Imali smo situaciju sa Ministarstvom energetike i želju ministra da se raskine koncesija za Brskovo. Imaćemo dodatnu konsultaciju sa renomiranim pravnim kućama koje će nam dati jednu vrstu brze naalize“, poručio je Spajić.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare