Весна Братић: У Влади су ме сви минирали!

Бивша министарка Просвјете, науке, културе и спорта, а сада предсједница политичког савјета Уједињене Црне Горе Весна Братић била је гост емисије “Са Српском у центар” Српске радио телевизије. Она је том приликом говорила о влади бившег премијера Здравка Кривокапића, о односима унутар 42. Влади, о тужбама које држава води против ње, али и о актуелној теми безбједносног сектора.Говорећи о стању у просвјети и о полемици око тога да ли су директори школа смијењени законски или не Братић вјерује да је та прича имала утицај паралелних структура и одређених невладиних организација.“Под утицајем паралелних структура и одређених НВО блиских одређеним грађевинским удружењима десило се то баш у тренутку када пада Кривокапићева Владе. Ради се о томе да је иста особа која је бранила рјешења министарства као законита, дужи временски период без консултација било каквих, бранила је дакле та рјешења као законита, тражила ревизије и губи зато што није питала мене и било кога из министарства. Након што изгуби и након што изгуби трошкове појави се са бомбастичном цифром и тужи појединачно мене, а прескаче Петљу, Лименку, милионе камионе, због тога вјероватно што су одређене паралелне структуре дубоке државе одлучиле да мене науче памети…”Она је истакла да не може да вјерује да неко о тој тужби размишља озбиљно. “Значи ако неко брани нешто као законито па онда изгуби, и онда то што је изгубио то пренесе на једну особу, то је већа моћ него што има ВДТ И СДТ. Зашто она тако ради треба питати њу. “Када је ријеч о 42. Влади и о томе је ли она пропустила неку прилику и шансу Братић истиче да су ту Владу убила превелика очекивања И много сујете “Ја сам била противник експертске Владе и била сам очарана борбом Кривокапића. Та Влада не може ништа без парламентне већине, ми смо од старта били у свађи са парламентарном већином, са нашима. Ми смо и погинули од тзв пријатељске ватре, ми погинули од ДПС-а, он је само чекао погодан тренутак. Нагомилавали су се проблем, није било воље за дијалогом. Не знам зашто није дошло до реконструкције, кажу да Западни партнери нису хтјели ДФ, а како га сад хоће?” упитала је она између осталог. Истакла је да је у тој Влади она била громобран, а њу нико није одбранио.

Казала је да се надала реформама у Демократској партији Социјалиста. “Надала сам реформама у ДПС-у али ту реформи нема. Ово су само епигони Мила Ђукановића. Труде се да исто спајају прсте, изговарају слово р, да се нагињу на исти начин, али копија је само копија, они су лосе копије”.
Саопштила је И да је раније постојала понуда да прави нову политичку партију али је поштовала одлуку премијера који је говорио да то није у реду.

Коментарисала је и сукоб Милатовића И Спајића. Каже да су у питању особе које имаљу увјерења да могу да се баве одређеним послом и да обављају одређену функцију. “Тиховање премијера могу да упоредим са тиховањем када сам га звала као министра везано за просвјетаре. Уколико се њему не деси да назове први из неког разлога, били су потребни додатни подстицаји да би се уопште јавио, тако да је Јанко Одовић тада био де фацто министар. Спајић је имао одријешене руке да ради шта год жели, имао је апсолутно повјерење Кривокапића. “
Казала је и да је Спајић, тада као министар имао подршку премијера Кривокашпића захваљујући свом шармуали и визији коју је презентовао. Милатовић је, како је навела морао да се бори да заради повјерење које је Спајић имао бланко. “Али су исли заједно увијек. Ја сам имала сам вербалне сукобе И са једним и са другим. Али и Милатовић се на крају се изборио. Он је амбициозан, користи све што је на располагању, народ лијепо прихвата његов однос са породицом… “ Истакла је да сукоб Спајића И Милатовића доживљава као сукоб два ђака у учионици. “Један се без имало муке допада професору, а други се уби учећи и радећи па опет стиже помало да буде близу овом другом.”
Када је ријеч о безбједносном сектору и дешавањима у глувој соби каже да није добра порука послата, те да није добро што се износи прљав веш. “Излази из домена доброг укуса И лијепог васпитања, помињу се личне ствари. А опет нису личне ако се ради о БИЛ. Немогуће да оба нису у праву. Ко год да има зрно истине шта друго да осјете људи осим страх И збуњеност. Ако је ово Министарство правде шта ми да очекујемо? Неваспитано је износити прљав веш онако јавно. Кривично ђело је износити шта се десило у глувој соби, било је таквих изношења увијек али та соба не да није глува та је соба разглас, то је страшно. Како је освјежило, ако је ово освежење шта је захлађење?”

Поручила је да Уједнињена Црна Гора пролази кроз једну врсту тортуре од паралелних центара моћи. “Ако се смијени директор Дома Здравља Данило Јокић, па се за неку баналност нападне Владимир Добричанин, па Горан Даниловић са разних страна, види се да је у питању једна врста личне освете, али не знам зашто се неко за добро свети.” Закључила је да је њима стало да држава буде стабилна, а грађани задовољни, те да им је стало и да се спроведе програм “Европа сад2”.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare