Vesko Pejak: Neka se spremi dobro onaj ko pokuša da ukine neradnu nedelju!

Ako dođe do uvođenja radne nedjelje onda radnici treba da krenu u kolektivni štrajk, jer niko u ovoj državi ne može da im garantuje slobodan dan ukoliko se ukine neradna nedjelja, ocijenio je u intervjuu za portal ADRIA koordinator Alternative Vesko Pejak.

ADRIA: Da li je ukidanje neradne nedjelje tokom sezone uvod u totalno ukidanje?

Pejak: Navodno ukidanje neradne nedjelje na samo tri mjeseca u toku ljeta i mjesec dana u toku zime je uvertira da se potpuno ukine neradna nedjelja. Ponoviću da je neradna nedjelja uvedena jer se država pokazala kao nesposobna da zaštiti radnike i slobodan vikend koji imaju po zakonu! Kompromis se našao u tome da se makar nedjelja učini neradnom. I to je samo jedan od dva dana koji im po zakonu sleduju! Ja mislim da bi bilo fer da se pokrene polemika i o drugom slobodnom danu, koji postoji samo kao mrtvo slovo na papiru za skoro sve radnike u privatnom sektoru. 

ADRIA: Da li radnici treba da prihvate ovo?

Pejak: Ako dođe do uvođenja radne nedjelje onda radnici treba da krenu u kolektivni štrajk. A postoji još mnogo načina da se nanese šteta poslodavcima koji uvedu radnu nedjelju. O tome bi Alternativa više pisala ukoliko dođe do toga. Uvođenje radne nedjelje značilo bi da 50.000 radnika neće imati nijedan slobodan dan da provedu sa porodicom. To nije samo eksploatacija i iskorišćavanje radnika, već udar na porodicu kao osnovnu ćeliju društva. Mi iz Alternative smo imali do sad poseban respekt prema porodicama, pa za mnoge političare nijesmo objavljivali gdje su zaposlili članove porodice i njihova imena. Zašto bi ćutali ubuduće ako oni udare na porodice radnika?! Vjerujte da nećemo. U tom slučaju počinje potpuni rat za prava radnika.

ADRIA: Ko će im garantovati slobodan dan ako budu radili nedjeljom?

Pejak: Niko u ovoj državi ne može da garantuje radnicima slobodan dan ukoliko se ukine neradna nedjelja. Dokaz za to su radnici pekara, trafika, taksi službi i mnogih drugih službi koji nas svakog dana pitaju kada će i oni dobiti slobodan dan. Još oko 50.000 radnika nema nijedan slobodan dan. Pogledajte radnike na gradevinama?! Ko se njih sjetio?

ADRIA: Kako smo od sedmočasovnog radnog vremena došli do radne nedjelje

Pejak: Kada mačke nema, miševi kolo vode. Jedan takav DPS “miš” se sjetio da pokrene ovo pitanje da bi destabilizovao Vladu. Nažalost svi čekaju na reakciju premijera Milojka Spajića, pa se niko još nije ogradio od ovog pokušaja DPS-a da pažnju javnosti skrene sa hapšenja i priče o kriminalu. Razočarani smo činjenicom da se samo prije godinu dana pričalo o povećanju plata, da bi danas pričali o 3-4% povećanjima i ukidanju neradne nedjelje. Nesto je u međuvremenu krenulo po zlu! Ako Vladi treba pomoć oko rada, dovoljno je samo da zatraži pomoć. Alternativa godinama nudi da pomogne!

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare