(V DIO) Kako je tekao šverc cigareta u Crnoj Gori: Dva klana su ključna za šverc cigareta – Grandovci i Mojkovčani

Do sredine 90-ih posao se odvijao pod kontrolom službi savezne države, da bi nakon zaokreta Mila Đukanovića koji je od glavnog saveznika postao unutrašnji protivnik Slobodana Miloševića, šverc cigareta preko crnogorskih luka i pristaništa postao biznis grupacije okupljene oko tadašnjeg premijera Crne Gore i njegovih poslovno bezbjednosnih partnera iz Beograda koji su takođe okrenuli leđa već dobrano zaljuljanom srpskom režimu.

Ti profiti obezbijedili su Đukanoviću enormnu moć u Crnoj Gori, nakon podjele DPS-a. Formirana je bezbjednosnsa služba koja je bila podređena duvanskom biznisu vladara i od koje su s razlogom strijepili kritičari režima, među njima i Duško Jovanović, urednik Dana, preko kojeg je lansirana „Duvanska afera“ koja umalo nije dovela do pada Đukanovića.

Šef režima je sačuvao vlast nakon gubitka izbora 2001. a Jovanović je ubijen maja 2004. u atentatu čiji nalogodavci niti izvršioci nisu otkriveni. Potpis duvanske mafije je, međutim, bio očigledan. Ubistvo Jovanovića nije uticalo na nastavak šverca cigareta ali je novo vrijeme dovelo do novih aktera. Za Đukanovićev režim, to je bila zlatna koka koja je čuvala njegov tron – do 30. avgusta 2020. godine.

Prvi dio gostovanja predsjednika PZP-a Nebojše Medojevića gdje govori o dobijanju informacije iz jedne strane službe ali i razloga zašto su Amerikanci tolerisali šverc možete pročitati na linku, dok je drugi dio zaključen sa enormnim rastom šverca cigareta krajem 90-ih godina što izaziva interesovanje italijanskog tužilaštva zbog čega, o čemu smo u pisali u trećem djielu, Đukanović postaje zainteresovan za nezavisnu Crnu Goru. Četvrti dio obuhvata period kada Italijani arhiviraju predmet Mila Đukanovića ali i dotiče se početka borbe protiv šverca cigareta nakon političkih promjena 2020. godine.

SKY sve pokazao

Nije tačno da je šverc klinički mrtav, tvrdi Medojević i dodaje da bi bio klinički mrtav da Vlada Dritana Abazovića kao i državni tužilac nisu hapsili kamione koji prevoze cigarete i da su trebali profesionalno reagovati.

„Mogli su da vide dokumentaciju, da vide ko je špediter koji je napravio lažnu dokumentaciju, da vide ko je angažovao vozača, da vide odakle su cigarete došle, da vide ko je vlasnik cigareta, i da odatle krenu u istragu i dođu do vrha čitave priče. Sve akcije su završavale hapšenjem vozača sa nekim malim zatvorskim kaznama i sa zapljenom cigareta. To bi bila politička aktivnost da se ne radi o organizovanom kriminalu“, kazao je Medojević.

Ovdje se radi o dva velika klana – jedan je klan iz Granda iza kojeg stoje vlasnici Bemax-a a drugi klan iz Mojkovca iza kojeg stoji bivši šef Državne bezbjednosti, bivši premijer Duško Marković.

„Radi se o državnim kartelima koji su to radili uz pomoć svojih ljudi u Carini, granične policije, ANB-a, direktora policije, tužilaca… Vidite da je sin predsjednice Vrhovnog suda u SKY-ju priznao da je švercovao cigarete te da ima konkurenciju u drugom klanu. Tako, kad idete tim tokom, dođete i do premijera, ministra finansija, jer on bira direktora Carine. Dođete i do šefa službe. U SKY razgovorima vidimo međusobno sukobljene kartele koju sam dao juna 2021. godine mi 2023. i 2024. godine čitamo kako se to dešavalo. Dakle ne samo da šverc duvana nije klinički mrtav, već su pojedinci pokušali da se uguraju u taj biznis“, kazao je Medojević dodavši da je britanska Carina dovela svoje agente u Luku Bar sa svojom opremom i ovlašćenjima koja je potpisao Zdravko Krivokapić.

Foto: Libertas

Medojević otkriva da je Zdravko Krivokapić potpisao dosta sporazuma kada se u Londonu sastao sa premijerom Britanije Borisom Džonsonom, među kojima i upravo taj, da Britanci mogu na teritoriji Crne Gore raditi na otkrivanju šverca cigareta.

„To je raritet. Toliko Britanci nisu vjerovali našim službama da su tražili od Vlade da njihove službe vrše poslove naših službi“, zaključio je Medojević, dodavši da je Crna Gora izgubila nacionalno dostojanstvo te da su naši obavještajci špijuni stranih službi.

Službe bezbjednosti Crne Gore su razorene i bolje je sve ih rasformirati, i formirati nove, nego pokušati od starih, korumpiranih a kompetentnih kadrova u bezbjednosnom sektoru da stvorite poštene profesionalce.

„Oni će sve svoje aktivnosti usmjeriti da sami sebe sačuvaju, usmjerivaće informacije u pogrešnom pravcu. Nijedan kriminalac nije uhapšen. Potrebni su nam radikalni rezovi kako bismo se izborili sa ovim“, kazao je Medojević.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare