Ustaški krici zbog rezolucije o Jasenovcu!

Crna Gora se nalazi na meti hibridnih akcija Hrvatske, nakon što je parlamentarna većina odlučila da u skupštinsku proceduru stavi predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Najprije je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman uputio protestnu notu otpravniku poslova Crne Gore u Zagrebu povodom najave usvajanja Rezolucije o Jasenovcu kojom se odaje počast za najmanje 700.000 stradalih Srba, Jevreja i Roma u istoimenom zloglasnom logoru koju je formirala nacistička tvorevina Nezavisna Država Hrvatska pod rukovodstom Anta Pavelića.

Hrvatski šef diplomatije je zaprijetio Podgorici zaustavljanjem famoznog višedecenijskog evropskog puta, ukoliko se u Skupštini usvoji Rezolucija o genocidu u Jasenovcu.

On je, poput bivšeg „bipolarnog“ premijera Zdravka Krivokapića, banalizovao pitanje Jasenovca i isto sveo u domen političke trgovine.

– Usvajanje takve rezolucije, koja je nama čudna i za koju smatramo da se politizuje i zloupotrebljava za unutarpolitička nadmetanja u Crnoj Gori, negativno će se odraziti na evropsku put Crne Gore, ali naravno i na naša bilateralna pitanja – rekao je Grlić Radman.

Nedugo nakon ovog istupa hrvatskog šefa diplomatije, u Hrvatskoj je formirana nova vlada u čiji je sastav uključen Domovinski pokret koji otovreno baštini ustaške tekovine, a jedna od tih je jezivi koncetracioni logor u Jasenovcu.

Zaočekivati je bilo da će se nova hrvatska vlast koja otvoreno koketira sa ustaškom zaostavštinom dobrosusjedski obrušiti na zvaničnu Podgoricu i parlamentarnu većinu koja ima namjeru da usvoji Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

Nakon inicijalnog udarca koji je izveo Grlić Radman, intezivira se hibridno djelovanje zvaničnog Zagreba protiv nove crnogorske vlasti preko hrvatskih političara i medija. Najveći udar uslijedio je prekjuče preko dugogodišnjeg HDZ-ovog evroparlamentarca Tomislava Sokola koji je zabrinuto konstatovao da Srbija ima sve jači uticaj u Crnoj Gori i da Hrvatska zbog toga mora jačati svoju vojsku. Iz ovoga bi se mogao izvući zaključak da hrvatska vojska vodi računa o bezbjednosti Crne Gore, što u neku ruku ima smisla, jer je zvanična Podgorica ulaskom u NATO brigu o svojoj sigurnosti prepustila drugim članicama, pa samim tim i Hrvatskoj.

Sokol je istakao da Beograd kroz medije i političke partije širi hibridno djelovanje po Crnoj Gori i tako destabilizuje region. To je više nego licemjerno zapažavanje, jer se istim trikovima, služi i zvanični Zagreb koju na Crnu Goru gleda kao na svoju interesnu sferu, iako je broj Hrvata u Crnoj Gori brojčano zanemarljiv, u odnosu na Srbe koji čine više od trećinu populacije.

– Bio sam član Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Crnom Gorom i tada se moglo vidjeti hibridno djelovanje Srbije. Nažalost taj uticaj Srbije u Crnoj Gori je sve jači i to definitivno ne doprinosi stabilizaciji cijelog ovog prostora. Srpski uticaj u Crnoj Gori širi kroz medije i političke stranke. Hrvatska stoga mora razmišljati kako da ojača vlastitu poziciju kroz jačanje vojske – rekao je Sokol, a prenio T portal.

Sokolove nesuvisle krilatice, međutim nisu predstavljale vrh malignog talasa koji je zapljuskuje Crnu Goru u poslednjih godinu i po dana. Za to se pobrinuo „Jutarnji list“ koji je preko svog piskarala Vlada Vurušića pokušao da podigne međunacionalne tenzije plasiranjem inofrmacije da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić preko svojih „podanika“ Andrije Mandića i Milana Kneževića sprovodi operaciju hapšenja Mila Đukanovića čime bi Beograd krunisao osvajanje Crne Gore.

U svojim saznanjima novinar „Jutarnjeg lista“ ciljano poluinformacijama i lažima pokušava da probudi uspavani montenegrinsko ekstremistički dio Crne Gore blizak DPS-u i njegovim satelitima.

– Dakle, kako se priča po Podgorici, državno tužilaštvo, koje je sada pod kapom vladajuće prosrpske koalicije, to bombastično hapšenje (Đukanovića) priprema nakon što se navodno dogovorilo sa nedavno iz Velike Britanije izručenim “biznismenom” Duškom Kneževićem koji je navodno pristao sarađivati i biti “zaštićeni svjedok pokajnik”, započinje tekst Vurušić i onda dosoljava tridesetoavgustovske ljute komitske rane.

On navodi da su predstavnici radikalne prosrpsko-proruske opcije Milan Knežević i četnički vojvoda Andrija Mandić stalno u predizbornim nastupima obećavali da će “Đukanovića smjestiti iza rešetaka”, a sada kada imaju potpunu vlast u svojim rukama, moguće je da su se odlučili na taj korak.

Podsjeća da su baš Knežević i Mandić bili osuđeni zbog učestvovanja u pokušaju tzv. državnog udara 2016. godine, ali presuda nikada nije sprovedena u djelo, a sada se, kada se promijenila vlast, sudski postupak ponavlja.

Novinar „Jutarnjeg lista“ dodaje da nedavna hapšenja bivšeg specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, te direktorice Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelene Perović, predstavljaju znak da se obruč sve više steže oko samog Mila Đukanovića te da bi Milo Đukanović mogao biti sljedeća meta. On ide korak dalje i navodi da je akcija hapšenja Đukanovića dirigovana iz kabineta Aleksandra Vučića, koji je definitivno krenuo u “osvajanje Crne Gore” , a Đukanovićevo zatvaranje i njegova konačna korupcijsko-kriminalna diskreditacija bili bi kruna tog “poduhvata”.

Hrvatski novinar maliciozno i podmuklo konstatuje da posrijedi nije samo borba s kriminalom i korupcijom nego, već prije svega politički obračun s bivšim vlastima, kako bi se dotukla procrnogorska struja kojoj je Milo Đukanović simbol.

– U Crnoj Gori već neko vrijeme ključa, a sukob između prosrpske i procrnogorske struje dostigao je kulminaciju. Ovo je riskantna političko-kriminalna igra koja bi mogla zapečatiti sudbinu Crne Gore kao nezavisne države. Hapšenje Mila Đukanovića bilo bi prvorazredni događaj s mogućim dalekosežnim posljedicama jer evidentno je da to hapšenje i eventualni proces ne bi imali samo “kriminalni biljeg” nego bi nosili i veliki politički teret obračuna sadašnjih prosrpskih vlasti da razbiju svoje procrnogorske suparnike. I moglo bi dodatno izazvati sukobe u ionako rastrojenom i raskoljenom crnogorskom društvu – zaključuje Vurušić u tekstu.

Nema dileme da se u Crnoj Gori ubrzano širi maligni uticaj Hrvatske i da se taj proces neće zaustaviti sve dok zvanični Zagreb ne natjera Podgoricu da odustane od usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu. Zarad postizanja tog cilja, hrvatski političari i mediji će očito učiniti sve da podignu, kako tvrde, procrnogorsku struju o odbrani nacionalnog simbola Mila Đukanovića. Računaju u Zagrebu da će pažnju sa Rezolucije o Jasenovcu u Crnoj Gori skrenuti time što će hibridno forsirati perfidni narativ o ugroženosti Crne Gore od srpskog velikosrpskoghegemonizma i podsticati tzv. komite da masovno ustanu u odbranu svog poglavnika (kojem prijeti pritvaranje).  To bi prema njihovim proračunima moglo izazvati tenzije u društvu koje bi na kraju mogle dovesti do pada aktuelne Vlade i ostavrenja glavnog cilja hrvatske vrhuške – da se u Crnoj Gori stavi pod tepih Rezolucija o genocidu u Jasenovcu

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ovo je dokaz da su crnogorskim sektasima, mentori Hrvatske ustase