Улазак ЗБЦГ доноси стабилност Влади!

Када је у питању реконструкција Владе, Зечевић је казао да ДПС И Бошњачка странка чекају своју прилику у колико коалиција За будућност Црне Горе или Демократе направе неку грешку.

“Једина опозиција ПЕС-у је ГП УРА која за сада једина конкретно напада нову Владу”, казао је Зечевић.

Са друге стране, новинар Дражен Живковић је оцијенио да је Покрет Европа сад на неки начин копирао доктрину политичког програма некадашњег ДПС-а под паролом”Да живимо боље” те да се историја понавља. Оцијенио је да је наступ премијера на Јавном сервису био неприпремљен.

“Једну једину реченицу нисмо чули о програм “Европа сад 2”. Осим флоскула ми немамо ништа конкретно. Чули смо само, вјерујте ми на ријеч-биће. У разговорима са представницима ММФ-а нема ни ријечи о повећању зарада. Можда се премијер боље сналази на енглеском језику, али очигледно смо ми као народ остали изгубљени у том преводу”, казао је Живковић.

Живковић је оцијенио да нова Влада не умије да функционише под притиском јавности и то, према оцјени Живковића, показује да нова Влада нема јасан план и стратегију. Повећање минималних пензија на 450 евра је изнуђено рјешење, јер су се обећавале велике ствари, казао је Живковић.

Сматра да се ГП УРА у новом сазиву Парламента сврстала у праву опозоцију те да ће Абазовић још тога изнијети против ПЕС-а.

Говорећи о позицији Јакова Милатовића, Живковић је казао да Милатовић има заслуге за формирање 44. Владе, али да је његова политичка каријера “угашена” оног момента када је Спајић изабран за премијера.

“У Црној Гори сви воле онога код кога је “кеса”. Милатовић је због тога изгубио своје позиције у партији”, сматра Живковић.

И Предраг Зечевић оцјењује да је кључан догођај за формирање Владе био разговор Милатовића са државним секретаром САД-а Ентонијем Блинкеном, који је наводно казао да нема ништа против да коалиција ЗБЦГ буде дио извршне власти. Зечевић сматра да Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић има утицај у ПЕС-у те да он контролише неколико локалних одбора те странке.

Говорећи о најављеној реконструкцији Владе, Живковић је казао да ништа још није извјесно.

“Многе ће се ствари крајем године рјешавати када дође до периода за реконструкцију Владе, за коју ја не вјерујем да ће се десити у овом обиму како је најављено, осим ако се не деси прије рока који је предвиђен”, казао је Живковић.

Са друге стране, Предраг Зечевић оцјењује да ће до реконтрукције доћи већ у априлу те да ће се реконструкција дешавати у “фазама”. Он је такође процијенио и персонална рјешења која ће се наћи у реконструисаној Влади.

“Потпресједница Владе биће Маја Вукићевић из редова ДНП-а. Онда ћемо да сачекамо јесен па ће онда ући господин Будимир Алексић као министар подијељеног ресора просвјете, најозбиљнији кандидат за подијељено министарство урбанизма је Симонида Кордић, а најозбиљнији кандидат за министра саобраћаја биће Милан Кнежевић. За област туризма би могао да се кандидује Дејан Ђуровић”.

Уласком коалиције ЗБЦГ у Владу, Спајић добија прекаљене политичаре који могу да донесу стабилност и одбране већину и у парламенту, али и на улици, казао је Зечевић.

Он је такође оцијенио да ће се велике промјене у наредном период дешавати и на глобалном нивоу те најавио побједу Доналда Трампа на изборима у Америци, крај рата у Украјини и Израелу и јачање десничарских партија у Европи.

Говорећи о ситуацији у ПЕС-у Зечевић је казао да је проблем тог покрета што још увијек нема, како је казао, вертикалну и хоризонталну организацију.

“Посланички клуб ПЕС-а на примјер није знао за договор да се Ирена Радовић гласа за гувернерку ЦБЦГ. Имате бившег шефа посланичког клуба ПЕС-а који не комуницира са Спајићем. ПЕС тек треба да добије обрисе политичке партије и праве организационе струцтуре”, сматра Зечевић.

Говорећи о озбору ВДТ-а, Живковић је казао да је Милорад Марковић у овом тренутку најбоље могуће рјешење те да очекује да ће уз сарадњу са Специјалним државним тужилаштвом покрету ствари са мртве тачке. Говорећи о ситуацији у безбједносном сектору Живковић се осврнуо на то да још увијек није заказана сједница Владе на којој би се расправљало о смјени Брђанина, те да таква ситуација ствара проблеме у том сектору.

„Мислим да ни у једној општини у Црној гори немамо начелника полиције у пуном капацитету. И сви се праве мртви. Сад се налазимо у пат позицији јер не знају на који начин функционише држава а посебно безбједносни сектор”, казао је Живковић.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare