У Мурину обиљежена 25 годишњица од погибије шесторо цивила, присуствовали Митрополит Јоаникије, Мандић, Ковачевић, Милатовић…

У Мурину је данас, на 25. годишњицу НАТО бомбардовања у којем је погинуло шест особа, међу којима троје дјеце, одржан помен жртвама.

У Храму Свете Петке јутрос су литургију служио епископ будимљанско-никшићки Методије.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и Епископ будимљанско-никшићки Методије су потом служили помен жртвама крај спомен-чесме. Помену су присуствовали предсједник Црне Горе Јаков Милатовић и предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, лиден Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић, као и амбасадор Србије у Црној Гори Небојша Родић и амбасадор Русије Владислав Маслеников.

Према ријечима предсједника црногорског Парламента Андрије Мандића, држава послије 25 година први пут одаје почаст страдалим људима у овој малој варошици на сјеверу Црне Горе.

,,Прошло је пуно времена, али невине жртве заслужују да то буде исправљено. Желим да се њиховим породицама све некако на добро врати, а да се ова дјеца и ови честити људи и жене памте не само у овом крају него и у читавој Црној Гори, о чему свједочи увијек велико присуство људи и ово се не да и не може заборавити”, закључио је Мандић.

Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић је апеловао на посланике у Скупштини Црне Горе и на Владу да што хитније донесу Закон како би се обештетиле породице муринских жртава.

,,Да бар на тај мали начин одужимо и бар мало исправимо неправду, која је у нашој земљи постојала претходних 25 година”, поручио је он.

Милатовић је поручио да је на Мурину дошао прво као човјек, а онда као предсједник Црне Горе.

,,Да одам почаст сјенима ове недужно страдале дјеце и људи. Сјећање је наша обавеза и одговорност. Ако се не сјећамо, онда и не постојимо. Због тешке прошлости коју смо имали, сигуран сам да је једина исправна политика – политика мира и просперитета. Све што радим, радим у том циљу”, казао је Милатовић.

Присуствовали су и Велимир Ђоковић шеф кабинета предсједника Скупштине Црне Горе, посланик Нове српске демократије Дејан Ђуровић, посланик Демократске народне партије Милун Зоговић, потпредсједник Владе и министар спорта и младих Драгослав Шћекић, савјетник предсједника Црне Горе Александар Стијовић, потпредсједник Владе за политички систем, правосуђе и корупцију Момо Копривица и лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић.

Делегација Општине Никшић положила вијенац на Спомен чесми страдалим цивилима у Мурину

Делегација Општине Никшић, коју је предводио предсједник Општине Марко Ковачевић, положила је данас вијенац на Спомен чесми страдалим цивилима у НАТО бомбардовању 1999. године у Мурину и присуствовала церемонији обиљежавања овог страдања.

,,Данас је тачно 25 година од злочина који су НАТО бомбардери починили у Мурину а у ком су страдали невина ђеца и људи: Мирослав Кнежевић, Оливера Максимовић, Јулија Брудар, Вукић Вулетић, Милка Кочановић и Манојло Коматина. Нека је слава и вјечни мир душама страдалих!”,истакао је Ковачевић.

Након помена у Основној школи у Мурину одржана је пригодна академија.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare