U Beranama znaju da se dogovore i rotiraju

Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska Crna Gora (Demokrate) dogovorili su juče plan rotacije njihovih predstavnika na čelnim funkcijama u beranskoj vlasti, koja je trebalo da se dogodi prije tri sedmice.

To je potvrdio potpredsjednik Opštine Berane, Damjan Ćulafić (Demokrate).

Prema koalicionom sporazumu o vlasti u toj opštini, dogovorenom u maju 2022. godine, Ćulafić treba da dođe na čelo Berana i naslijedi na toj poziciji Vuka Todorovića (NSD). Iako je, prema riječima Ćulafića, rotiranje trebalo da se realizuje 7. maja, plan o tome dogovoren je juče, i uključuje i zamjene na još nekim pozicijama.

Odlazi sa čela opštine nakon dvije godine: Todorović
Odlazi sa čela opštine nakon dvije godine: Todorović (Foto: Za budućnost Berana)

Ćulafić je kazao da će prvi korak biti da Todorović podnese ostavku na funkciju, a nakon toga i predsjednik Skupštine opštine (SO) iz reda Demokrata Milun Rmuš. Potom će se, pojasnio je, birati predsjednik SO iz NSD-a, a zatim čelnik Opštine iz Demokrata.

Sagovornik podsjeća da su te stranke prije dvije godine načelno dogovorile rotaciju na mjestima predsjednika i potpredsjednika opštine, ali da je NSD, odnosno bivši Demokratski front (DF) u međuvremenu zahtijevao nove pregovore, da ne bi došlo do toga da Demokrate istovremeno pokrivaju funkcije predsjednika Opštine i SO. Ćulafić navodi da je njegova partija to prihvatila.

“Razumjeli smo to i napravili neku vrstu ustupka. Ako se dogovor dovede do kraja, NSD će u naredne dvije godine imati predsjednika SO, a Demokrate predsjednika Opštine”, rekao je.

Ćulafić kaže da je to konačni dogovor, kom su prethodili višenedjeljni razgovori.

“Smatram da je sazrelo vrijeme da se o svemu obavijesti javnost, s obzirom na to da sam prethodnih nekoliko nedjelja, ne želeći da opterećujem razgovore s koalicionim partnerima, medije i javnost nekoliko puta uskratio za odgovor”, poručio je.

Vladajuću većinu u Beranama čine partije bivšeg DF-a, Demokrate, Pokret “Berane sad”, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora. U opoziciji su Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokratska partija socijalista (DPS).

Demokrate su u četvrtak održale sjednicu Glavnog odbora, nakon koje su saopštili da očekuju od svih koalicionih partnera u Beranama da, saglasno koalicionom sporazumu, odmah pristupe realizaciji dogovora o rotaciji na polovini mandata i izboru Ćulafića na mjesto predsjednika Opštine.

Podsjetili su da je njihova partija početkom 2019, “iako u periodu veoma zategnutih odnosa lokalnih odbora Demokrata i tadašnjeg DF-a”, ekspresno i bez odgađanja realizovala rotacuju u Budvi između Dragana Krapovića i Marka Bata Carevića.

“… Jer data riječ i stavljeni potpis moraju uvijek biti zvijezda vodilja”, ocijenili su.

Na crnogorskoj političkoj sceni bilo je nekoliko primjera neuspjelih rotacija, a najsvježiji je nedavni iz Ulcinja.

Građanski pokret (GP) URA je u toj opštini trebalo da u junu prepusti Forci mjesto prvog čovjeka, a da preuzme poziciju šefa parlamenta, ali to se nije desilo. Umjesto toga, GP URA je sklopio sporazum s opozicionom Demokratskom unijom Albanaca (DUA) o ulasku te partije u vlast. Međutim, taj dogovor nije uspio, jer je napravljena nova skupštinska većina (koju čine Forca, Demokratska partija, DPS, Demokratski savez u Crnoj Gori, Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Bošnjačka stranka), pa će se GP URA preseliti u opoziciju.

Problema s rotacijom bilo je i u Andrijevici, u jesen 2022, kad su se predsjednik i tadašnji potpredsjednik te opštine Željko Ćulafić i Veselin Raketić sukobili oko toga da li treba da zamijene pozicije. Ćulafić je tvrdio da nije potpisan takav koalicioni sporazum, optužujući Raketića za nezakonito ponašanje i nepoštovanje odluka predsjednika. Raketić je, s druge strane, tvrdio da je to udar na koalicioni sporazum. On je krajem 2022. smijenjen s funkcije.

DPS traži vanredne izbore, vlast tvrdi da nema krize

Zasjedanja beranskog parlamenta nekoliko puta su u proteklih mjesec i po odgađana i prekidana zbog nedostatka kvoruma, tj. nedolaska dijela odbornika vlasti na sjednice.

Međutim, iz tamošnjih odbora vladajućih partija tvrdili su u nezvaničnim razgovorima s novinarom “Vijesti” da nema krize vlasti, i da, zbog obaveza, različiti odbornici odsustvovali u različitim prilikama.

Iz beranskog odbora DPS-a saopštili su početkom aprila da je postala praksa da za svako zasjedanje lokalnog parlamenta mora postojati više pokušaja, “dok se konstituenti većine između sebe ne prisjete zašto su ih građani birali”, poručujući da su vanredni lokalni izbori “jedino ispravno rješenje za ovakvu situaciju”.

“Iz sjednice u sjednicu parlamentarna većina u SO Berane sve više i jasnije otkriva svoje pravo lice. Družina, koja je sastavljena ni sama ne zna kako, ali zna zašto – isključivo zarad ličnih i partijskih interesa. Do interesa građana i opšteg interesa ovog grada, ne da im nije stalo, nego im to nije ni u najudaljenijim mislima”, naveli su tada iz DPS-a.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare