Tibor Varadi: Sarajevo puca praznom puškom!

Najave Sarajeva da će rezolucija o Srebrenici poslužiti za reviziju presude Međunarodnog suda po tužbi BiH protiv Srbije i naplatu „ratne odštete“ je „pucanj u prazno“.

Varadi: Najava Sarajeva da će rezolucija poslužiti za reviziju presude je pucanj u prazno

Foto: Screenshot (YouTube/Euronews Srbija)

To je izjavio stručnjak za međunarodno pravo Tibor Varadi.

Varadi je izjavio za Večernje novosti da Rezolucija o genocidu u Srebenici, usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, nije osnov za reviziju, jer se zasniva na odlukama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

Te odluke utvrđuju odgovornost pojedinca i potvrđuju i to da država Srbija nije odgovorna za genocid, naglasio je Varadi, bivši član tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Prema njegovim rečima, član 61 Statuta Međunarodnog suda pravde definiše da osnov revizije nisu nove, već novootkrivene činjenice koje su postojale za vreme donošenja odluke, ali nisu bile poznate.

„Rezolucija nije novootkrivena, već nova činjenica. Takve činjenice nisu relevantne„, rekao je Varadi i dodao da se revizija može podneti najkasnije u roku od deset godina od dana donošenja presude, a ona je doneta 2007. godine.

BiH je pokušala da podnese reviziju u poslednjem času 2017. godine, ali je taj zahtev odbačen, rekao je Varadi i dodao da je vreme da se sa terena sporova pređe na teren dobrosusedskih odnosa.

To podrazumeva i odavanje dužnog poštovanja žrtvama sukoba devedesetih godina. Treba da se prihvati i dignitet žrtava nedela u Srebrenici„, dodao je Varadi. 

izvor: 021

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare