Stiže iz USA nama na dar Gabrijel Eskobar!

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Ekobar posjetiće ove sedmice Kosovo i Crnu Goru, saopštio je Stejt Department.

U saopštenju se navodi da će Eskobar u Prištini održati sastanke na temu uticaja nove uredbe Centralne banke Kosova* u vezi sa gotovinskim poslovanjem, a očekuje se da će pozvati na postupke kojima bi se osiguralo da se potrebe stanovništva na Kosovu* u potpunosti ispune.

Eskobar će se sastati sa predstavnicima privremenih vlasti u Prištini, civilnog društva i lokalnih Srba, a očekuje se da naglasi podršku Sjedinjenih Država dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije.

Očekuje se da Eskobar tokom posjete Podgorici “naglasi podršku koju Sjedinjene Države pružaju demokratskoj Crnoj Gori ukorijenjenoj u euroatlantskoj zajednici”.

On će se u Crnoj Gori sastati sa predstavnicima vlasti i civilnog društva, te sa poslovnim liderima.

Prema navodima Stejt Departmenta, posjeta Eskobara će “potvrditi privrženost zemljama Zapadnog Balkana na putu evroatlantskih integracija i dublje regionalne saradnje”.

Eskobar će do ponedjeljka, 18. marta, posjetiti i Belgiju i Austriju.

On će se u Belgiji sastati sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i drugim zvaničnicima Unije i NATO-a, kako bi razgovarali o naporima u polju provođenja reformi koje će donijeti mir, stabilnost i napredak regionu.

Tokom posjete Austriji, Eskobar će se sastati sa predstavnicima Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), sa kojima će razgovarati o izborima u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

(Analitika)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare