Srbija sprema diplomatski odgovor protiv zemalja okruženja koje budu glasale za Rezoluciju o Srebrenici!

Dešavanja oko priprema za glasanje o Rezoluciji o Srebrenici poprimaju novu dimenziju.

„Borba“ nezvanično saznaje da se sprema radikalan odgovor Srbije u danima nakon glasanja u Ujedinjenim nacijama, a naročito prema državama iz okruženja koje budu neprijateljski glasale.

Sve diplomatske mjere, čak i one najradikalnije, su u opticaju.

Na taj način Srbija želi da pošalje jasnu i snažnu poruku i stavi do znanja ko joj je prijatelj, a ko neprijatelj.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore će uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država predati dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici koja se nalazi pred Ujedinjenim nacijama, gdje će se apostrofirati da je krivica za zločin genocida individualizovana i da ne može pripasti bilo kojoj etničkoj ili vjerskoj zajednici ali i da potvrđuju nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u svim odredbama, misleći na Dejtonski sporazum kojim se, makar kako tvrde iz Vlade, dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske.

Ovo je, žargonski rečeno, pokušaj Vlade da „ispegla“ već dobro poznate najave da će glasati za Rezoluciju o „genocidu“ u Srebrenici koja je na stolu pred Ujedinjenim nacijama a kojom, prema pisanju srpskih medija, srpski narod žigošu kao genocidan. Po originalnom tekstu Rezolucije, UN bi bez rezerve osudile svako poricanje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme u cilju sprječavanja poricanja i iskrivljavanja činjenica, te pojave genocida u budućnosti.

„Takođe“, navodi se dalje, UN „bez rezerve osuđuje radnje koje veličaju one osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid od strane međunarodnih sudova, uključujući one odgovorne za genocid u Srebrenici“.

Marko Đurić (© Milos Tesic/ATAImages)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić saopštio je, povodom najave da će Crna Gora uložiti dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici, da to oni rade zbog domaće publike i javnosti.

„Meni to liči na ispiranje savjeti, ono što navodno radi Vlada Crne Gore vezano za podnošenje amandmana, oni to rade za domaću političku upotrebu, da ne bi izgledalo da su protiv Srbije, pa predlažu amandmane kojima treba tobože da ublaže to pred domaćom javnošću“, rekao je Đurić

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare