SRBI PRED VRATIMA VLADE!

Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević u razgovoru za „Novosti“ izrazio je očekivanje skorok ulaska predstavnika srpskog naroda u Vladu Crne Gore.

-U ovom trenutku, takva opcija je više nego realna. Deluje, kako je premijeru Spajiću, veoma stalo da sa sadašnjom većinom dočeka pun mandat, i na taj način dođe u situaciju da realizuje svoj ekonomski program, koji mu je omogućio pobedu na izborima, kaže za „Novosti“, politički analitičar Vladimir Dobrosavlje vić, ističući da je za političke predstavnike srpskog  naroda od izuzetnog značaja da konačno dođu u priliku i mogućnost da ispune neka od očekivanja svjih birača. –Pre svega ona vezana za pitanje upotrebe jezika, pisma, zastave, državljanstva i konačno, otpočinjanje procesa ravnopravnog tretmana naših sunarodnika, pogotovu prilikom zapošljavanja u državnim institucijama, javnoj upravi i privrednim subjektima čiji je osnivač država.
Naš sagovornik podseća da dogovor o rekonstrukciji sadašnje Vlade, predstavlja  sastavni deo koalicionog sporazuma kojim je omogućeno formiranje trenutne parlamentarne većine, a posledično tome i izbora izvršne vlasti.
-U njemu je definisan krajnji rok kada se tako nešto mora  dogoditi, što ne sprečava konstituente vladajuće većine da to urade i ranije kad procene da je za tako nešto pogodan momenat. Iz Pokreta Evropa sad, kao najačoj grupaciji unutar vlasti, tokom prve polovine ove godine, više puta je napominjano, da će rekonstrukcija Vlade postati tema, nakon što se dobije pozitivan IBAR od strane Evropske komisije, tačnije ocena o ispunjavanju privremenih mera iz poglavlja 23 i 24, koje se odnose na pravosuđe i temeljna prava, te pravdu, slobodu i bezbednost. Nakon što se to dogodilo između ostalog i efikasnim radom parlamenta pod liderstvom Andrije Mandića, nema više racionalnih razloga za odlaganje rekonstrukcije izvršne vlasti, smatra Dobrosavljević. -Uprvo su konstruktivnim delovanjem u Skupštini Crne Gore, politički predstavnici srpskog naroda, dokazali da svojom participacijom  u egzekutivi, mogu samo doprineti većoj stabilnosti i boljoj funkcionalnosti, Vlade, čiji je premijer, Milojko Spajić. Naravno da to, za predstavnike bivšeg režima i njihove saveznike u NVO sektoru i pojedinim medijima, predstavlja pre svega ideološki poraaz, jer bi time njihov koncept o segregaciji, pa zatim majorizaciji, te konačno asimilaciji građana srpske nacionalnosti, sa ciljem da postanu  neke vrsta  biomase za realizaciju etničkog inženjeringa uvećavanja jednog drugog identitetskog konstrukta, doživeo slom. Tačnije, to bi bio kraj višedecenijske epohe jednog provincijalnog šovinizma, te njegovo trajno povlačenje pred demokratskim i evropskim vrednostima, koju baštini vladajuća politička elita u ovoj zemlji.
Iz opozicije poručuju da ne vide ništa dobro sa najavljenom rekonstrukcijom Vlade. Iz GP URA Dritana Abazovića kažu da će ulaskom ZBCG u Spajićev tim njegova vlada imati manji rok trajanja i da će se zbog toga vrlo brzo ići na vanredne parlamentarne izbore. Crna Gora je u pregovorima sa Evropskom unijom već 12 godina. Vlada u Podgorici je  ukupno dobila 83 privremena merila u poglavljima 23 i 24, a dosada je 31 neispunjeno ili je delimično ispunjeno.

ANTRFILE
PODRŠKA NAJMOĆNIJE ZEMLjE EU
Na pitanje „Novosti“ ko bi, eventualno, iz međunarodne zajednice mogao da koči rekonstrukciju Vlade Vladimir Dobrosavljević odgvara da je sadašnja vlast formirana tako što najmoćnija zemlja među zapadnim saveznicima, nije imala ništa protiv da se krajem 2023. to uradi uz podršku političkih predstavnika Srba u parlamentu, kao i da jedan od njihovih prvaka, Andrija Mandić, bude izabran na jednu od tri najvažnije funkcije u državi, predsednika Skupštine Crne Gore.
-Akcentovanjem reformi  u pravosuđu i bezbednosnom sektoru, samo su dodatno ojačali status među partnerima na zapadu, koji su to smatrali prioritetnim koracima, od trenutka detronizovanja hibridnog režima DPS i njihovog lidera Mila Đukanovića. Oni su percipirani kao isuviše tolerantni i bliski prema nekoliko moćnih, domicilnih, narko kartela koji su postali bezbednosni rizik, ne samo za ovu zemlju ili širi region, već i na globalnom nivou, te su time diskreditovali sebe kod većine centara moći koji dominantno utiču na procese po ovim našim prostorima. Što se tiče zvaničnog Zagreba, kao i još nekih regionalnih centara, njima je Crna Gora samo teritorijalni objekt, preko koje se može bezbednosno destabilizovati Srbija, što je njihov primaran cilj. Svaka namera Podgorice, da se okrene sebi, svojim prioritetima i interesima, a što podrazumeva i uvažavanje svojih sugrađana srpske nacionalnosti, za ove  centre predstavlja nedopustivu aktivnost, koja šteti njihovim regionalnim interesima.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare