Spušta se rampa za ulazak ZBCG u Vladu!

Disonantni tonovi i različite kampanje vode se unutar parlamentarne većine po pitanju participacije u vlasti. Dok koalicija Za budućnost Crne Gore govori o rekonstrukciji Vlade iz dijela izvršne vlasti čuju se tonovi koji, pak, mogu djelovati „disciplinujuće“.

Tako je potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj poslao poruke da nema apsolutno nikakve potrebe za rekonstrukcijom pozivajući se na dosadašnji rad Vlade Crne Gore.

„Za pet mjeseci smo puno radili. Na pravom smo putu i ide se ka tome da Crna Gora bude naredna članica Evropske unije. Međunarodnim partnerima sam prenio da je u Crnoj Gori formirana kredibilna evropska vlada. Sve posjete koje imamo ukazuju nam da smo na pravom putu. To govori da Vlada radi odlično, a kad se radi dobro, nema potrebe za rekonstrukcijom, promjenama“, kazao je Đeljošaj.

Međutim, ne sporeći rad Vlade Crne Gore, građani se sjećaju perioda kada se potpisivao koalicioni Sporazum a gdje je apostrofirano da koalicija ZBCG daje podršku Vladi do godinu dana nakon čega je obavezna rekonstrukcija. Termin do, inače, znači da je moguće da se ona desi i u ranijem periodu što i potenciraju iz NSD-a i DNP-a pozivajući se na rezultate koje su sprovele upravo ta Vlada i Skupština, tvrdeći da će joj oni doprinijeti u maksimumu.

Đeljošaj, međutim, ima drugačije viđenje stvari i tvrdi da je uoči rekonstrukcije prvo potrebno izanalizirati jesu li ispoštovane sve tačke sporazuma, pozivajući se na činjenicu jesu li svi ispoštovali evropski put, a ako neko nije poštovao, to će se analizirati i to će biti novi momenat.

„Kada dođe kraj godine svi konstituenti parlamentarne većine koji jesu i koji nisu u Vladi analiziraće jesu li ispoštovane sve tačke sporazuma. Ako jesu, ja zastupam da se sve dalje ispoštuje; oni koji su poštovali mogu nastaviti evropski put sa nama, ali ako imamo da neko nije poštovao, analiziraćemo i to će biti novi momenat“, rekao je Đeljošaj.

Ovim se očigledno aludira na identitetske teme koje svakako jesu sporne dijelu parlamentarne većine a gdje se navodi da taj dio većine neće preispitivati identitetske teme koje su sporne očigledno albanskom ministru što svakako jeste normalno, a tiče se prvenstveno odnosa prema tzv. Kosovu. Itekako su jasni stavovi koalicije ZBCG po tom pitanju, međutim, kako bi došlo do stabilizacije političkih prilika i konačnog početka raskršćivanja sa DPS-ovom prošlošću, oni i potpisuju taj sporazum stavljajući identitetske teme po strani. Ovo svakako i treba da bude jedna od tema budućih sastanaka parlamentarne većina a javnost bi trebala da bude upoznata sa svim njegovim detaljima.

Sa druge strane se potencirao i stav koalicije Za budućnost Crne Gore, a posebno je interesantan bio politički stav predsjednika DNP-a Milana Knežević po pitanju rekonstrukcije Vlade.

Knežević smatra da rekonstrukcija treba da se desi prije dobijanja IBAR-a u junu, jer je Vlada, kako je ocijenio, nestabilna i kriza vlasti u Crnoj Gori je i više nego očigledna.

„Sto puta sam rekao da rekonstrukcija treba da bude prije juna. Vlada mora da se stabilizuje. Ako ne dođe, nećemo se pomamiti zbog toga, ali realizacija mjera iz IBAR-a ne može se vezivati za koaliciju „Za budućnost Crne Gore“, izričit je Knežević.

Podsjetio je da je koalicija ZBCG bila jedna od zaslužnih političkih konstituenata koji su odradili više nego dobre stvari za crnogorsko pravosuđe.

– Kuknjava je bila iz nezavisnih medija i od evropskih zvaničnika da ćemo da usporavamo evropski put. Na kraju smo obavili sve naše obaveze – kazao je Knežević.

On tvrdi da prije mjesec dana niko u Crnoj Gori nije znao za IBAR.

– U Crnoj Gori 98 odsto građana ne zna šta znači IBAR. Bugarska i Rumunija su ušle u EU bez realizacije 50 odsto tog IBAR-a. Ta se mjerila inače odnose na Vladu, a nosioci su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo evropskih poslova… Kakve veze s tim imamo mi iz DNP-a? Izvadili su IBAR kao iz rukava. IBAR nema nikakve veze sa DNP-om – dodao je Knežević.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare