SPASOJE TOMIĆ: SREĆAN DAN DRŽAVNOSTI SRBIJO, SREĆAN DAN DRŽAVNOSTI SVIMA NAMA…SRBIMA

Na dan 15.02.1804 počeo je Prvi srpski ustanak ili kako u istoriji Evrope još kažu Srpska revolucija.

Ovaj ustanak koji se dogodio početkom devetnaestog vijeka legitimni je naslednik svih borbi koje smo kao narod vodili, bilo da se radilo o Jovanu Nenadu ili o ustanku vojvode Grdana, borbi Petrovića, borbi Srba u Austriji kao što je na primer bila Kočina krajina.

Sve te borbe su sublimirane u ovom ustanku koji je u konačnom bio iskra koja će dovesti do definitivnog slabljenja Osmanske imperije na ovom prostoru i dati definitivan uzlet našem srpskom faktoru koji će opšte je poznato djelovati preko dvije srpske države Srbije i Crne Gore na ovom prostoru.

Prvi srpski ustanak je u stvari začetak ideje srpskog integralizma, koji je najbolje opisao Njegoš u pismu Iliji Hadži Milutinoviću kada mu je rekao da je došao čas srpskog ujedinjenja riječima “ Sad ili nikad, nikad ako ne sad“.

Ta ideja srpskog integralizma i svesrpske ideje je nažalost često bila prekidana, prije svega jugoslovenstvom ili pak kasnije komunizmom.

Ipak uprkos svemu, ideja je ostala, preživjela a na nama je da je njegujemo i u konačnom ostvarimo srpsku integralističku ideju koju su nam u amanet ostavili naši preci, da je ako treba generacijski prenosimo kako bi kao narod prosperirali u svakom pogledu.

Dragi moji sunarodnici, srećan nam dan državnosti, srpske državnosti!

Spasoje Tomić, srpski političar iz CG

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Uszanak pode i diže ga KARAĐORĐE A VUICA GLAVE MU DOĐRE OSJEČEMU GLAVU I ODNESE U STAMBOL SULTANU . SULTSN KAD GLVU VIĐE PČI SU MU OD STRAHA ISKOČLE . KAURINE SILNI ĐORDR ZAR SI DOŠAO VODE DA SE OD TEBE MRTVO CEO STAMUL TRESE .. DA MENI OCI ISPADAJU I U STAMBOLU MIRA MI NEDAJU .
M