СПАСОЈЕ ТОМИЋ: СРЕЋАН ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈО, СРЕЋАН ДАН ДРЖАВНОСТИ СВИМА НАМА…СРБИМА

На дан 15.02.1804 почео је Први српски устанак или како у историји Европе још кажу Српска револуција.

Овај устанак који се догодио почетком деветнаестог вијека легитимни је наследник свих борби које смо као народ водили, било да се радило о Јовану Ненаду или о устанку војводе Грдана, борби Петровића, борби Срба у Аустрији као што је на пример била Кочина крајина.

Све те борбе су сублимиране у овом устанку који је у коначном био искра која ће довести до дефинитивног слабљења Османске империје на овом простору и дати дефинитиван узлет нашем српском фактору који ће опште је познато дјеловати преко двије српске државе Србије и Црне Горе на овом простору.

Први српски устанак је у ствари зачетак идеје српског интегрализма, који је најбоље описао Његош у писму Илији Хаџи Милутиновићу када му је рекао да је дошао час српског уједињења ријечима “ Сад или никад, никад ако не сад“.

Та идеја српског интегрализма и свесрпске идеје је нажалост често била прекидана, прије свега југословенством или пак касније комунизмом.

Ипак упркос свему, идеја је остала, преживјела а на нама је да је његујемо и у коначном остваримо српску интегралистичку идеју коју су нам у аманет оставили наши преци, да је ако треба генерацијски преносимо како би као народ просперирали у сваком погледу.

Драги моји сународници, срећан нам дан државности, српске државности!

Спасоје Томић, српски политичар из ЦГ

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Uszanak pode i diže ga KARAĐORĐE A VUICA GLAVE MU DOĐRE OSJEČEMU GLAVU I ODNESE U STAMBOL SULTANU . SULTSN KAD GLVU VIĐE PČI SU MU OD STRAHA ISKOČLE . KAURINE SILNI ĐORDR ZAR SI DOŠAO VODE DA SE OD TEBE MRTVO CEO STAMUL TRESE .. DA MENI OCI ISPADAJU I U STAMBOLU MIRA MI NEDAJU .
M