Spasoje Tomić: SLUČAJ MARIJE VUKOVIĆ – PARADIGMA NAMETNUTIH STVARI

Ovaj slučaj je po mnogo čemu specifičan, prije svega jer se radi o sportisti, koji na određenom nivou reprezentuje Crnu Goru. Samim tim, nakon izjave da grb CG odnosno zlatni orao liči na kokošku, dežurni čuvari „tvog poštenja“ i stijenja uzgred i Skaj aplikacija osuli su rafalnu paljbu po Vukovićkoj, koja je uzgred budi rečeno išla na litije ali i bila nakon pada DPS-a na listi iste te stranke na lokalnim podgoričkim izborima.

Nego, da malo analiziramo kako se došlo do današnje zastave i njenog grba. Zastavu je osmislio Radoslav Rotković, istu je promovisao Ranko Krivokapić i ona je pazite sada, usvojena prosto odlukom Vlade. Niti je bilo rasprave oko simbola niti pokušaja bilo kakvog konsenzusa i dogovora.

Zanemarena je svaka zastava i svaki grb koji je CG imala kroz istoriju. Crveno plavo bijela trobojka se stigmatizovala iako je ta ista trobojka bila zastava Crne Gore u ranijim periodima.

Za sadašnju zastavu Crne Gore može se reći da je nesrećna modifikacija alaj barjaka koju je osmislio Rotković i da je sami čin uvođenja ove zastave upravo imao za cilj stvaranje podjela u društvu u čemu se i uspjelo, jer sadašnju zastavu Crne Gore ma koliko se to nekome sviđalo ili ne,ne prihvata prilično veliki broj građana ove zemlje, među kojima smo i mi koji se nacionalno osjećamo Srbima.

Pošto se nekadašnja vladajuća garnitura a i jedan dio sadašnje poziva na multikulturalizam, multikonfesionalnost i multi ne znam ni ja šta više, onda je prijeko potrebno da se pitanje državnih simbola riješi na način da svaka nacionalna zajednica delegira svoje predstavnike koji su istorijski i heraldički pismeni ( što Rotković očigledno nije bio) kako bi se došlo do rešenja prihvatljivog za sve, pritom podrazumevajući da svaka nacionalna zajednica može uz državnu zastavu da istakne i svoj nacionalni simbol.

Sadašnja zastava je zastava koja stvara animozitet i kao takva definitivno ne doprinosi suživotu u Crnoj Gori, jer svako nametanje i guranje pod tepih ovakvih pitanja prije ili kasnije dovešće do neprijatnih situacija koje su se mogle izbjeći samo da je neko u ranijem periodu imao malo više želje za dogovorom.

Ali, nikada nije kasno, potrebno je samo malo dobre volje!

Spasoje Tomić, srpski političar iz CG

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Samo da nije srBska, nek’ se vije crnogorski orao 🇲🇪