Спасоје Томић: СЛУЧАЈ МАРИЈЕ ВУКОВИЋ – ПАРАДИГМА НАМЕТНУТИХ СТВАРИ

Овај случај је по много чему специфичан, прије свега јер се ради о спортисти, који на одређеном нивоу репрезентује Црну Гору. Самим тим, након изјаве да грб ЦГ односно златни орао личи на кокошку, дежурни чувари „твог поштења“ и стијења узгред и Скај апликација осули су рафалну паљбу по Вуковићкој, која је узгред буди речено ишла на литије али и била након пада ДПС-а на листи исте те странке на локалним подгоричким изборима.

Него, да мало анализирамо како се дошло до данашње заставе и њеног грба. Заставу је осмислио Радослав Ротковић, исту је промовисао Ранко Кривокапић и она је пазите сада, усвојена просто одлуком Владе. Нити је било расправе око симбола нити покушаја било каквог консензуса и договора.

Занемарена је свака застава и сваки грб који је ЦГ имала кроз историју. Црвено плаво бијела тробојка се стигматизовала иако је та иста тробојка била застава Црне Горе у ранијим периодима.

За садашњу заставу Црне Горе може се рећи да је несрећна модификација алај барјака коју је осмислио Ротковић и да је сами чин увођења ове заставе управо имао за циљ стварање подјела у друштву у чему се и успјело, јер садашњу заставу Црне Горе ма колико се то некоме свиђало или не,не прихвата прилично велики број грађана ове земље, међу којима смо и ми који се национално осјећамо Србима.

Пошто се некадашња владајућа гарнитура а и један дио садашње позива на мултикултурализам, мултиконфесионалност и мулти не знам ни ја шта више, онда је пријеко потребно да се питање државних симбола ријеши на начин да свака национална заједница делегира своје представнике који су историјски и хералдички писмени ( што Ротковић очигледно није био) како би се дошло до решења прихватљивог за све, притом подразумевајући да свака национална заједница може уз државну заставу да истакне и свој национални симбол.

Садашња застава је застава која ствара анимозитет и као таква дефинитивно не доприноси суживоту у Црној Гори, јер свако наметање и гурање под тепих оваквих питања прије или касније довешће до непријатних ситуација које су се могле избјећи само да је неко у ранијем периоду имао мало више жеље за договором.

Али, никада није касно, потребно је само мало добре воље!

Спасоје Томић, српски политичар из ЦГ

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Samo da nije srBska, nek’ se vije crnogorski orao 🇲🇪