Spajić: Rekonstrukcije će biti!

Crna Gora je u prethodnih šest mjeseci imala više rezultata u borbi protiv korupcije, nego u posljednjih šest – sedam godina i to je stav Evropske komisije, a ovo su aktivnosti sa kojima ćemo nastaviti i intenzivirati ih – kazao je premijer Milojko Spajić na konferenciji za medije sa koordinatorom Stejt Departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

Takozvani IBAR zakoni koji su usvojeni u parlamentu predstavljaju, prema njegovim riječima, samo „grebanje površine“ u borbi protiv korupcije.

– Nije samo stvar usvajanja zakona, već njihovo sprovođenje – ističe, pored ostalog, Spajić.

Transparentnost imovine javnih funkcionera je, kako dodaje, veoma važna i radiće naporno na novom zakonu o neprijavljenim i neoporezovanim prihodima, u čemu će imati pomoć kolega iz Italije, a sve sa ciljem borbe protiv takozvanog „prljavog novca“.

Nefju je rekao da korupcija zahtijeva globalni odgovor, jer nijedna država nije pošteđena ove „pošasti“.

– Korupcija je ta koja nagriza demokratske vrijednosti svakog društva i ometa ekonomski razvoj – istakao je Nefju.

Borba protiv korupcije, prema njegovim riječima, jača demokratski kapacitet Crne Gore.

– Sjedinjene Američke Države su uložile 25 miliona dolara od 2018. godine za pomoć Crnoj Gori za jačanje vladavine prava i radujemo se zajedničkom radu na predstojećoj legislativi – naveo je Nefju.

Na pitanje kako komentariše krizu vlasti u Glavnom gradu kazao je da misli da nije primjereno da se centralna vlast miješa u vlast na lokalnom nivou.

Upitan da prokomentariše rekonstrukcije vlasti nakon IBAR-a naveo je da imaju koalicioni sporazum koji je vrlo jasan.

Odgovarajući na pitanje je li zadovoljan prijedlogom zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, s obzirom na kritike, kazao je da su upravo „zagrebali površinu“.

– Ovo je tek početak, ti zakoni treba da se mijenjaju. Poslali smo amandmane koje je nevladin sektor priložio Evropskoj komisiji, tako da ćemo nastaviti da unapređujemo legislativu. Zakone treba mijenjati ne samo zbog IBAR-a, nego i poslije dobijanje IBAR-a – ističe Spajić.

Na pitanje kada se okvirno može očekivati finalizovan prijedlog ovog zakona rekao je da su poslali komentare i amandmane NVO sektora Evropskoj komisiji, tako da će vidjeti kada iz ove evropske institucije budu odogovorili da dođu do kvalitetnog zakonskog rješenja sa svim zainteresovanim stranama. .

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare