Spajić: Podnijeću ostavku ako….!

Nastojali da damo doprinos i ispunimo zajednički cilje – evropske i razvijene Crne Gore. Mnogi su dovodili u pitanje izvjesnost formiranja ove Vlade, a neki činili moguće i nemoguće da do njenog formiranja ne dođe, saopštio je premijer Milojko Spajić danas na konferenciji za novinare na kojma je predstavio rezultate 44. Vlade u prvih 100 dana.

“Formirali smo Vladu kojoj nijesu davali šansu, a koja je dala šansu svima. Sudski savjet, Ustavni sud i izbor VDT, samo su neki od ispunjenih ciljeva. U prvim danima manadata sačekao nas je izazov Popis. Uspjeli smo da pronađemo zajedničku mjeru kompromisa i postignemo dogovor o održavanju Popisa”, istakao je Spajić.

Prema njegovim riječima Vlada je za 100 dana imenovala glavnog pregovarača s EU i formirala 25 radnih grupa.

“Očuvanje dobrosusjedskih odnosa su nam jako bitni. Sve bolje poziciniramo Crnu Goru. Ovdje smo da pokrenemo brojna pitanja. U kratkom periodu Vlada je pripremila rebalans budžeta i budžet za 2024. Održali smo stabilnost javnih finansija. Sva nova zaduženja biće usmjerena na razvoj kapitalnih projekata i vraćanje starih dugova. Zaključen je hedžing i zaštićen je dug za auto put. Pravovremenim djelovanjem, kredibilnim planiranjem, uspjeli smo da izbjegnemo sivu listu Moneyvala”, kazao je Spajić.

On je podsjetio da supovećali mininalnu penziju na 450 evra. To je prvi, dodao je, u nizu koraka.

“Biće povećana i minimalna zarada u predviđenom roku. Planirani smo 240 miliona evra za kapitalni budžet, a obezbjeđuju se sredstva za drugu fazu auto puta”, istakao je on.

Premijer je najavio da će se uz podršku EU pristupiti rekonstrukciji pruge Bar-Golubovci.

“Avion Čarli prešao je u vlaništvo Crne Gore. Posebno se radilo na digitaliaaciji brojnih servisa”, istakao je Spajić.

On je poručio da pravne i razvijene građanske države nema bez vladavine prava.

“Pravosudni kvart biće izgrađen u Podgorici. MUP i UP su pokazalj da će biti produžena ruka tužilaštva u borbi protiv kriminala i korupcije. Mnogo je izazova pred nama. Ova Vlada je za kratko vrijeme uspjela da pokrene procese evropske integracije, ekonomiju. Ova Vlada neće iznevjeriti. Obećano će biti ispunjeno. Država nije prćija- gotovo je sa takvim pristupom i politikom”, kazao je Spajić.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare