Spajić iz Brisela: IBRO je tu, 2028 u EU!

Premijer Milojko Spajić, uoči Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije (EU), na kojoj bi trebalo da bude usvojen Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR), izjavio je da se nada da ćemo svi večeras slaviti jedan istorijski trenutak za Crnu Goru.

On je podsjetio da je od postavljanja privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 prošlo 11 godina.

„Crnoj Gori je trebalo 11 dugih godina. Nakon početnog entuzijazma počeo je dug period stagnacije. Srećom, posljednjih nekoliko mjeseci uspjeli smo da ubrzamo sve procese. Uradili smo nevjerovatne stvari uporedive sa prethodnih sedam godina za samo sedam mjeseci. Mi smo vrlo ponosni na ta dostignuća. Veliki je ovo dan i za EU, jer smo prva zemlja koja ispunjava privremena mjerila shodno novoj metodologiji. Na neki način, lomimo led za sve druge zemlje Zapadnog Balkana i ostale kandidate koji se nadaju da će dostići ove privremene nivoe. Ako je suditi po posljednjih sedam mjeseci, ne samo u smislu privremenih mjerila, radujemo se 28. članici 2028. godine“, poručio je Spajić pred konferenciju.

Podsjetimo, ambasadori država članica Evropske unije (EU) odobrili su Zajedničku poziciju EU za poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je ranije da je snažna posvećenost Crne Gore ubrzanju reformi u vezi sa EU dovela do dugo očekivanih rezultata.

„Radujemo se Međuvladinoj konferenciji 26. juna kako bismo prešli na sledeću fazu procesa proširenja: postavljanje mjerila za zatvaranje“, naveo je Varhelji.

Premijer Milojko Spajić, kazao je da se još jednom pokazalo da su posvećeni rad i iskreno zalaganje put do najboljih rezultata i da ne postoje prepreke ako se ima zajednički cilj kome se stremi.

On je rekao da će Crna Gora dobiti završna mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24 , što znači da može početi da priprema i ostala poglavlja za zatvaranje.

„Dakle, IBAR je tu. Čeka nas ogroman posao. Do kraja godine potrebno je zatvoriti što više poglavlja“, rekao je Spajić.

(RTCG)

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Zatvorite kriminalce, lako je za poglavlja !