Slučaj Tunel! Kopači tunela pušteni na slobodu!

Vrhovni sud odbio je produženje pritvora za Katarinu Baćović, Ivicu Piperovića, Nikolu Milačića i Marijana Vuljaja u slučaju „Tunel“, saopšteno je iz tog suda.

“Vijeće Vrhovnog suda u sastavu sudije Zorana Šćepanovića kao predsjednika vijeća i sutkinja Vesne Vučković i Milenke Seke Žužić kao članica vijeća odbilo je predlog za produženje pritvora protiv okrivljenih Baćović, Piperoviča i Milačića zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelima teška krađa i sprječavanje dokazivanja putem pomaganja. Protiv okrivljenih Baćović i Milačić i zbog osnovane sumnje da su izvršili i krivično djelo falsifikovanje isprave, i protiv okrivljenog Vuljaja zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela”, saopštio je Vrhovni sud.

Ni četiri mjeseca od kako je u centru Podgorice otkriven tunel koji je vodio od stana zgrade u Njegoševoj 12 do depoa Višeg suda, nije sasvim poznato šta je ukradeno. Još se ne zna ni ko su nalogodavci i finansijeri ovog kriminalnog poduhvata.

Za provalu u sudski depo osumnjičeno je ubrzo četvoro državljana Srbije, za kojima je raspisana međunarodna Interpolova potjernica. Jedan od njih je u međuvremenu uhapšen u Švedskoj i čeka se odluka o izručenju.

U međuvremenu, u Podgorici je uhapšeno pet osoba i određen im je pritvor. Jednom od njih, Predragu Mirotiću, pritivor je ukinut i braniće se sa slobode.

Vrhovni sud kontrolisaće sjutra pritivor za druge osumnjičene, uključujući Nikolu Milačića i Ivicu Piperovića.

Popis nije sasvim okončan ni danas, otkriveno je da je iz sudskog depoa nestalo oko 20 komada oružja i neki mobilni telefoni. Podgoričko tužilaštvo, koje vodi postupak, slalo je uregencije da sudska komisija što prije okonča popis.

Nije do kraja poznato ni ko su nalogodavci, prst sumnje uperen je prema „kavačkom klanu“ ali javnost do danas nije informisana je li otkriveno nešto konkretnije.

Ovu nevjerovatnu provalu otkrili su službenici Višeg suda 11. septembra prošle godine, i onda su obavijestili policiju.

Otvor u depou vodio je, kako je pokazala istraga, 35 metara dugim tunelom do stana u zgradi preko puta suda.

Taj stan je dva mjeseca prije otkrića tunela iznajmljen Katarini Baćović iz Podgorice. Njen identitet policija je kasnije otkrila, kao i rodbinsku vezu sa upravnicom pisarnice u Višem sudu. Zvanično, Baćović je kao razlog za iznajmnjivanje stana navela otvaranje salona vjenčanica.

Prema tvrdnjama istražitelja, tunel su kopali državljani Srbije Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32). Akcijom švedske policije, Erić je ubrzo uhapšen.

Uprava policije je za njima raspisala međunarodnu Interpolovu potjernicu 7. oktobra prošle godine.

Dok su pojedini kopači iz Srbije još nedostupni, crnogorska policija je 12. oktobra prošle godine uhapsila četiri osobe, među kojima i Baćović. Ostali su Marjan Vuljaj, Piperović i Milačić. Osim njih, uhapšen je i Predrag Mirotić. Po policijskim i tužilačkim navodima, Mirotiću se na teret stavlja da je kopačima pružao logističku podršku tokom podzemnih radova.

Vrhovni sud nedavno je ukazao, ukidajući pritovor Mirotiću, da „predlog tužilaštva ne sadrži činjenice i dokaze da je okrivljeni počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, niti relevantne i dovoljne činjenice koje opravdavaju postojanje pritvorskog razloga“.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Pa, moraju ih pustiti. Oni su izvršavali naređenje onih iz vrha vlasti (Katnić, Marković, Medenice, razne sudije/ce i ini) . Šta su kopači krivi, oni su zamenili nalogodavce da ne bi prlhali odela, da uklone dokaze ili da „dosole“ dokaze ili da zaplenjeni drogu ili cigarete, oružje vrate vlasnicima. Valjda nije bilo belog roblja u depou.