Slijedi sukob Janović – Živković?

Demokratska partija socijalista, odlaskom Mila Đukanovića sa čela partije, počela je svoje dugo čekane reforme. Međutim, izgleda da ne ide sve po planu, jer novi predsjednik ove najjače opozicione partije – Danijel Živković, ne može da uđe ni u top pet najbolje ocijenjenih političara.

Dugo najavljivana „smjena generacija“ u DPS-u se desila 28. januara ove godine, kada je Danijel Živković i zvanično izabran za predsjednika Demokratske partije socijalista, i to sa 96% glasova na unutarstranačkim izborima. Za potpredsednike DPS-a izabrani su: Aleksandra Vuković-Kuč, Ivan Vuković, Jevto Eraković i Abaz Dizdarević.

Međutim, Danijel Živković ne uživa veliko povjerenje crnogorskih građana, makar onih koji su učestvovali u anketi  Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Naime, anketa nam je pokazala da je DPS još uvijek najjača opoziciona partija (odkad je izgubila vlast 30. avgusta 2020. godine), ali njen novi lider je tek osmi najbolje ocijenjeni političar u Crnoj Gori.

U čemu je problem? Vjerovatno u činjenici da gospodin Živković pokušava da ne iznevjeri očekivanja najtvrđih komita i poštovalaca politike DPS-a, kao ni svog bivšeg šefa Mila Đukanovića.

Živković na jedan blaži način istrajava na politici koju je gajio Đukanović. Stoga je vjerovatno dobio prosječnu ocjenu 2,26 od strane anketiranih građana, kojima je dosta politike koja se svodi na napadanju srpskih partija i pokušajima da se „gurnu pod tepih“ i zaborave sva nepočinstva koja je DPS godinama pravio. Takođe, licemjerstvo koje na momente pokazuje novoizabrani vrh DPS-a, ponekad prevazilazi i staru gardu, odnosno njihove nekadašnje mentore.

Iznenađenje za sve, pa i za Danijela Živkovića je činjenica da je njegov partijski kolega Nikola Janović dobio bolju prosječnu ocjenu 2,28. Razlika od 0,02 nije velika, ali je dovoljna da se Danijel Živković zapita u čemu griješi, te se nalazi na osmom mjestu najbolje ocijenjenih političara, tik ispod svog partijskog kolege.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević je na petom mjestu, sa prosječnom ocjenom od 2,41 iako DNP, bar po anketi uživa 4,2% podrške.

A najveći poraz za Danijela Živkovića je to da se još uvijek nalazi u sjenci Mila Đukanovića, koji je trenutno četvrti na listi najbolje ocijenjenih političara.

Da li će se mlađani predsjednik DPS-a trgnuti i početi sa novom retorikom i potezima koji će od njega napraviti pravog lidera i reformatora, veliko je pitanje.

Dok god bude pokušavao da kopira Mila Đukanovića i istrajavau politici podjela, ostaće samo lider u pokušaju, a rizikuje da ga u narednom periodu na listi najbolje ocijenjenih političara pretekne čak i drugi partijski kolega – Ivan Posja Vuković.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Трка мртвих коња.