Sila je to! Krapović: I ofanzivno o defanzivno jačamo Alijansu!

Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu sveukupnog jačanja položaja odvraćanja i odbrane Alijanse, uz kontinuirano investiranje u nacionalne odbrambene i vojne kapacitete, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović.

Krapović se, kako je saopšteno iz njegovog resora, na marginama NATO samita, sastao sa vrhovnim komandantom savezničkih snaga za Evropu (SACEUR), generalom Kristoferom Kavolijem.

U saopštenju za medije navodi se da je Krapović izrazio zadovoljstvo susretom sa generalom Kavolijem, posebno uzimajući u obzir aktuelni proces transformacije, zahvaljujući kojem ćemo, kazao je, Alijansu učiniti snažnom i spremnom u odbrani temeljnih demokratskih vrijednosti oko kojih smo okupljeni.

“Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu sveukupnog jačanja položaja odvraćanja i odbrane Alijanse, uz kontinuirano investiranje u nacionalne odbrambene i vojne kapacitete”, kazao je ministar dodajući da “ćemo nastaviti da doprinosimo bezbjednosti evroatlantskog područja i potvrđujemo ulogu pouzdane saveznice u regionu Zapadnog Balkana”.

“Alijansa na Samitu je potvrdila spremnost da nastavi jačanje sopstvenog položaja odvraćanja i odbrane”, kazao je Kavoli. Dodao je da je napredak evidentan i da “saveznice jednako posvećeno treba da nastave implementaciju ambiciozne NATO agende i nu narednom periodu”.

Uz konstataciju da Alijansa u Crnoj Gori ima pouzdanog saveznika, iz resora su kazali da Kavoli je pohvalio  angažman pripadnika Vojske Crne Gore u savezničkim isturenim kopnenim snagama na istočnom krilu Alijanse u Letoniji i Bugarskoj, kao i doprinos NATO misijama na Kosovu i Iraku.

Dodaje se da je ohrabrio ministra da nastavimo da deklarišemo nacionalne snage po novom NATO modelu i učestvujemo u modernizovanoj komandnoj strukturi.

Iz MoD su kazali da je general Kavoli čestitao Crnoj Gori dostignutih dva osto za odbranu.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, istakao je da Alijansa “prati dešavanja na terenu i prepoznaje strateški značaj ovog regiona”.

Navodi se da je general ukazao na važnost uloge koju Crna Gora ima u promociji dijaloga i saradnje među zemljama regiona, što je, kažu iz resora, još jedna potvrda da je “naša zemlja prepoznata kao faktor stabilnosti u ovom dijelu Evrope”

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ovaj je stvarno prolupao skroz. Zastidje