Sergej Sekulović: Pratićemo Spajića!

Politički analitičar i bivši ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović ocijenio je da na aktuelnu situaciju u Upravi policije možemo gledati kao na konstantne greške izvršne vlasti, i donošenje odgovarajućih rješenja koja nijesu imala zakonsko uporište, što je konstatovao i Upravni sud.

Podsjećanja radi, odlukom Upravnog suda bivši direktor Uprave policije Zoran Brđanin vraćen je na to mjesto, nakon čega je v.d. direktora Uprave policije Aleksandar Radović podnio ostavku.

„Sa druge strane vi imate i činjenicu da sudovi funkcionišu, i da se sudske odluke u krajnjem poštuju, što je jedan dobar znak za funkcionisanje pravne države. Sa treće strane pohvalno je što se sve te primopredaje dešavaju na jedan profesionalan i gospodski način“, istakao je Sekulović.

Podcrtava da nije dobra poruka da imate konstantnu nestabilnost ograna.

„Svaki ogran, da bi dao dobre rezultate mora da ima garancije. Ako živite u stalnoj neizvjesnoti, to ima reprekusije kao u bilo kojem drugom poslu, motivacija, energija, autoritet su upitni“, smatra Sekulović.

Evropska unija će tražiti od nas, kako smatra, mjerljive, jasne i vidljive rezultate, tražiće profesionalizaciju, depolitizaciju…

„Jedan komplikovan proces je pred nama“, istakao je Sekulović.

Ako bi se osporavalo izvršenje presude Upravnog suda, to bi unosilo dodatni haos.

„Stoga smatram da je odluka gospodina Aleksandra Radovića odgovorna. Pohvalno i profesionalno ponašanje“, ocjenjuje Sekulović.

Smatra i da će Brđanin na funkciji biti do decembra, kad bi trebalo da dobiju izvještaj sa Odbora.

„Od političkog konteksta zavisi kako će se situacija završiti. Zavisi od uspjeha ili neuspjeha rekonstrukcije Vlade ali i odnosa u parlamentarnoj većini. Brđanin je po mom mišljenju na funkciji do decembra, dok ne dobiju Izvještaj“, istakao je Sekulović.

U osvrtu na slučaj bombaškog napada na Cetinju, gdje su stradale dvije a povrijeđene tri osobe, kaže da je pohvalno što je navodni napadač identifikovan, ali da je sistem zakazao u prevenciji ovih događaja.

Kaže da vjeruje da premijer Milojko Spajić i nakon nekih poteza koje je povukao ima nivo kredibiliteta u međunarodnoj zajednici, ali jeste doveden u pitanje.

„Mislim da će pažljivije biti promatran njegov rad ubuduće, budući da je do sad imao maltene blanko podršku“, istakao je Sekulović, između ostalog.

Smatra da Spajićeva Vlada neće imati puni mandat, i da će doći do rekonstrukcije Vlade.

Izvjesniji su, kako kaže, podgorički izbori.

(RTCG)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare