Саопштење за јавност Епцг солар градња: Изјава министра неадекватна, број запослених је већ смањен за 150

Саопштење за јавност Епцг солар градња

Солар градња ће бити кључни фактор у енергетској транзицији везано за обновљиве изворе енергије

Поводом изнесених тврдњи које су се појавиле у дневнику ТВ Вијести, Епцг Солар градња није одмах жељела да реагује, првенствено јер смо заказали састанак са министром енергетике и рударства Сашом Мујовићем.

Данас 09.01.2024. године одржан је састанак са министром енергетике и рударства гдином Мујовићем. На предлог министра састанку је присуствовао Љубиша Ђурковић из Епцг, истом састанку је присуствовао Милутин Маројевић као координатор за техничке послове и извршна директорица Валерија Савељић.

Министра смо упознали са усвојеним санационим планом од стране одбора директора, који подразумјева да се изврши систематизација радних мјеста, реорганизација рада, па самим тим можемо рећи да изјава министра Мујовића која иде у правцу да је потребно смањити број запослених је очигледно неадекватна, јер је број запослених на датум 31.12.2023 већ смањен за преко 150 радника и тиме је санациони план који је усвојен на петој сједници ОД Солар градње 20.06.2023 године у потпуности испоштован. Наглашавамо да је смањење броја радника одрађено на високо професионалан начин, формирањем стручне комисије , која је извршила рангирање и оцјену рада свих запослених и на основу тога у Солар градњи су остали сви они који су испунили врло захтјевне критеријуме за рад.

Надаље, желимо да кажемо да извршна директорица Валерија Савељић је сходно затеченом стању изнијела низ предлога који ће довести до тога да Епцг СГ у наредном периоду уђе у зону профитабилности, а за тако нешто по њеном мишљењу потребно је да ЕПЦГ као мајка фирма обезбиједи материјал и опрему за уградњу фотонапонских система, како се не би десио празан ход какав је био у другој половини 2023 године.

Према горе наведеном, истичемо да је доласком гдина Зорана Шљукића на мјесто вд извршног директора, ситуација на релацији Епцг СГ и Епцг почела знатно да се поправља, прије свега јер је Шљукић предложио већ у првој недељи свог рада да се оснује мешовита комисија, која би за циљ имала праћење тока јавних набавки и обезбеђивање оптималних залиха опреме и материјала за уградњу фотонапонских система.

У циљу потпуног информисања јавности, садашње руководство жели да нагласи, да је Солар градња основана са само 100000€ оснивачког капитала, са превеликим бројем запослених, без бизнис плана који је свакако једна од првих ставки коју је требало урадити због нормалног функционисања и опстанка фирме.

Након ступања на дужност новог руководства на челу са извршном директорицом Валеријом Савељић од 3.10.2023 године кренуло се у корените промјене , које подразумевају како смо већ рекли, систематизацију радних мјеста, реорганизацију, увођење дисциплине у раду, једном ријечју потпуним заокретом у функционисању у односу на ранији период. Менаџмент са извршном директорицом је посјетио регион и компаније који се баве сличном дјелатошћу, што је довело до размјене искустава и свакако до контаката који ће Епцг СГ бити од користи. Нарочито се то односи на релације које су успостављене са Инфинити групом (фирма Калдера), гдје се разговарало да Епцг СГ буде њихов подизвођач на реализацији сличних пројеката из области електро-енергетике.

Менаџмент Епцг СГ заједно са извршном директорицом је формирао колегијум менаџмента, који засједа свакодневно и који је до сада одрадио велики дио посла око реорганизације унутар постојећих пословних позиција. Такође потписан је уговор са екстерном ревизијом о ревизији пословања од оснивања компаније 27.09.2021 до 30.09.2023 године, за 2021 годину фирма је добила мишљење са резервом, док за 2022 фирма има негативно мишљење а ревизорски извјештај за 2023 годину нам још није достављен. На основу ревизија за 2021,2022 и 2023 годину ћемо настојати исправимо неправилности које су се појављивале у претходном периоду, како би у будућности већ поменути ревизорски извјештаји били са позитивном оцјеном , што би свакако показало оправданост постојања Епцг СГ. Израда новог Правилника о систематизацији и организацији радних мјеста је још један акт на којем ново руководство ради. Урађена су и послата акта ка Одбору директора ЕПЦГ, предлог кровног споразума о сарадњи, као претходница потписивању уговора о ПТС са припадајућим иновираним цјеновником. Ново руководство такође је послало захтјев за конверзију досадашњих позајмица односно потраживања ЕПЦГ у капитал друштва Епцг СГ. Потписан је и уговор са ЕПЦГ о пословно техничкој сарадњи на реализацији пројекта Солари 5000+ за физичка и правна лица.
Формирана је и радна група која је задужена за комплетне послове координације и праћења реновирања пословне зграде Епцг СГ у Жељезари.

На крају, желимо да истакнемо да је извршна директорица Валерија Савељић на данашњем састанку са министром Мујовићем рекла да гарантује успјешно пословање фирме уколико Епцг као оснивач буде испунио наше захтјеве , односно уколико подрже наша решења за све проблеме које смо од 3.10.2023 па до данас дијагностификовали.

Служба за односе са јавношћу ЕПЦГ-СГ

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare